FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Кастинг часовник - Където и да четете материали за кастинг, гледате филми или слушате различни инструктори или просто приятели - несъмнено постоянно ще чувате някакви часове - “единадесет часа”, “един часа”, “9 часа” и т.н. Естествено, че за това си има причина и тя е, че при описването на правилата на кастинга правим мислена релация на рамото и пръта върху часовник. По този начин много лесно се обясняват основните положения - примерно “Стоповете са на 11 и 1 часа”, “Тягата се прави само след 12 часа”, “Ако направите стопа преди 12 часа автоматично се появява и тейлинг-лупа” и т.н.
Преден каст - Движението на пръта от задна позиция до предния стоп (10-11 часа), натоварването му през това време и съответното разтоварване с разпъването на шнура напред
Заден каст - Движението на пръта от предна позиция до задния стоп (1-2 часа), натоварването му през това време и съответното разтоварване с разпъването на шнура назад
Фолс Каст - Фолс кастинг или „фалшиво” замятане наричаме това замятане, в което извършваме последователно няколко предни и задни каста, без да полагаме шнура на земята при нито едно от тях. Един вид държенето на шнура във въздуха се нарича фолс кастинг.
Преден и заден стоп - Двата изключително важни стопа за кастинг - при преден каст - между 10 и 11 часа и при заден каст - 1 - 2 часа. Стоповете трябва да са много точни и ясни, за да се получи добра и стегната торба или късни или дори липсващи при някои определени кастове.
Ускорение - Пръта при преден и заден каст между двата стопа се движи с постоянно ускорение, т.е. с постоянно увеличаваща се скорост, започвайки от нула и завършвайки със съответния рязък стоп.
Торба - така наричаме условно фигурата, която се оформя от шнура след стопа на въдицата. При нормалния каст имаме две такива фигури - съответно предна и задна торба. (Видове торби)
Захват - Има различни начини за хващане на мухарския прът, като всеки има своите предимства при различните условия. Най-основните са два - с водещ палец и с водещ показалец.
Тайминг - Времето от стопа на въдицата до разгъването на шнура - назад или напред. Колкото повече шнур държим във въздуха толкова повече това време е по-голямо. Правилният тайминг е едно от най-основните условия за добър кастинг.
Работен ъгъл - това понятие го използваме реално за да отбележим два различни ъгъла - единият е ъгълът между въдицата и тялото, т.е. колко е “отворена ръката” настрани, вторият е ъгълът между равнината, в която се движи върхът на сопата и земята.
Натоварване и разтоварване на въдицата - всяка една въдица при кастинг се огъва и това реално е нейното натоварване. Тя се натоварва вледствие на масата на шнура във въздуха (или при някои кастове от триенето на шнура и водата) до съответния стоп и след стопа вече се разтоварва, изнасяйки и разпъвайки шнура.
Единична и двойна тяга - Рязко дръпване с лявата ръка на шнура след 12 часа съответно или само при преден или и при заден и при преден каст. Допринася за по-голяма скорост на шнура и се използва за постигане на по-големи дистанции.
Rod hand / Line hand - обикновено ръката, която държи въдицата се нарича Rod hand, а тази, която държи шнура - LIne Hand. Тези понятия се използват за да няма объркване при обясненията за хора десничари или левичари. Понеже обикновено въдицата се държи с дясната ръка - във всички обяснения нататък няма да ползвам “rod hand / line hand” a “дясна и лява ръка”, като имам впредвид, че дясната ръка държи въдицата и съответно левичарите ще трябва да си обръщат понятията.


Редактори на тази страница са Тодор Атанасов (Theo Atanassov) и Станислав Мънков - единствения сертифициран кастинг инструктор в България

Цитати от приятели

" Даниел Петров - София Бързите въдици се карат като ламборджини като искаш бавно пипкаш съвсем леко газта … "
Даниел Петров - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация