FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов


Предисловие

Тази година ходих два пъти за бързо до Берлин. След няколко разменени мейла с техния флай-фишинг клуб "Фарио" по повод едни мухарски магазини в Берлин се оказа (за огромно съжаление обаче след като се прибрах), че в клуба им има българин, който е на световно ниво - Тодор Атанасов - в Европа всички го знаят като Тео - Theo Atanassov. Варненец - от 1970 и някоя година живее в Берлин. От там нататък с него се чувахме много пъти по телефона - какво правят те, какво правим или поне се опитваме да правим ние и т.н., до момента в който каза, че ще си идва за две седмици до България. Естествено първата ми реакция си беше - жив-умрял идвам до Варна да се видим и запознаем. После се замислих, че ще е уникално егоистично да пазя това само за себе си и реших да комбинираме нещата и да направим една съвсем лека импровизирана среща и с варненските мухари - и без това са си там. Нали вече става ясно как това прерастна и в една доста по-сериозна и организирана среща, за която беше и поканата:

Както каза и Мавро - Борката направо изби рибата с мястото за срещата - уникално удобно - Това беше нещо като село в селото, построено от някакви англичани, които като не са тук ги отдават под наем. Страхотна поляна за кастинг с дебели сенки покрая и подходящи маси, удобна и просторна кръчма за връзване. Даже в края на поляната имаше и някакво поточе, което ромолеше и придаваше баси якия фон:

Преди Борко да докара Тошо Атанасов ние подготвихме терена, аз с жена ми, Косьо и Ачо бяхме от предната вечер, сутринта дойдоха Мавро и Пенко със семействата си, както и Юлиян от Варна, Иво Давидов също се появи от "скучното море". Леко похвърляхме с някоя и друга сопица, като аз лично се влюбих в Харди Зейна на Ачо - 9' #9 - това чудо в ръцете ми измяткваше целия шнур с 5 метра бекинг, опитвайки се още да издърпа от макарата с един-единствен баккаст. Получих и уникален подарък от Ачо и Косьо - "Рисуване for dummies":


Кастингът

По обяд Борко докара Тошо Атанасов:

Запознахме се, направихме един общ бърз разговор, докато си наизвади оборудването и нещата се завъртяха ...

Досега не бях присъствал на кастинг демонстрация, урок по кастинг или идея нямам как да го нарека. Беше точно както съм го гледал по филмите и в списанията: 

Този човек правеше абсолютно каквото си иска със сопата. Малко трудности лично аз срещнах с имената на кастовете - той използваше немските термини и по-трудно ги обръщаше в английски - но така или иначе като го видиш и вдяваш. Много добре обясняваше - не просто показва как се прави, но и защо се прави и както и Лефти Крех казва - много е важно за един инструктор да може да го направи и грешно - Тошо ни го показваше и грешно, и правилно и най-важно с типични примери на реката. Т.е. всичко си беше подчинено на реалните условия, а не просто кастинг заради самия кастинг.

Естествено, че след около час и половина ни даде шанс и ние да помятаме: 

Нещата, които ми направих впечатление, освен факта, че беше уникално добър. Той дойде с една сопа, вързана от него (леко през пръсти) с някакви безименни китайски бланки, спомена че май Д.А.М. имали някаква евтина серия с такива бланки. Освен в началото с неговата той после хвърля с много други наши сопи (може би с всичките), с разни омотани и разменени от нас шнурове - как нито веднъж не каза - тоя шнур не натоварва тая сопа или я претоварва, тая сопа е мекица, тая не става и т.н. - каквото и да хванеше в ръцете му работеше перфектно. Явно както си и мислех тук просто отдаваме огромно значение на оборудването, а просто не можем да хвърляме ... Аз за себе си съм ужасно доволен, понеже се открехнах за много неща и коригирах много грешки.

По едно време Тошо, държейки сопа в едната ръка поиска и още една - направи ни сериозно показно на кастинг с две ръце и две сопи едновременно: 


Кастингът на видео


Следобедното кафе (бира)

След като яко ни понапече (събота си беше сериозна жега) леко поседнахме на пейките под дебелата сянка. Тошо наизвади една камара материали, списания и снимки и разказа много интересни истории за изложенията, срещите и риболовите си с разни европейски светила:

А това е немското списание "FliegenFishen", в което е публикувана подробно неговата "Theos maifliege" - да се изфукам, че това списание с автограф е вече мое:


Муховръза

Привечер нагласихме четири големи маси в кръчмата и леко започнахме да се разполагаме. Разклонители, халогенни лампи и всичко, което си трябва се носеше и си беше нагласено за предстоящия вечерен муховръз:

Тошо извади и пусна по масата една голяма кутия с мухи, подложена яко на фотоапаратите:

Талисманът, без който Тошо не сяда да връзва:

Пенко бързо "върза" една жаба от капачка Туборг - на това ги учили по обученията smiley

Започна се и същинското връзване:

Тошо започна е един парашут:

Продължи с един кадис, само от перо CDC и снопче еленова козина (CDC&Elk по Ханс Вилеман) - техниката е интересна - ето ги и поетапните снимки (нали всичко се документираше яко - така обещах :!: ):

Освен Тошо почти всички вързаха по някоя и друга муха - май само аз не вързах  blush

Гвоздеят на програмата беше неговата "Theos maifliege" - майската муха на Тео (също я имам поетапно и ще я пусна):

Огромна майска муха с екстендит боди, цели ЦДЦ пера за криле и т.н. - вдигаща големи риби ;)

Преработената му Даника:

Отново много разговори - споделен изключително богат опит във връзването - подкрепен с много факти и от самия риболов - и връзването както и кастингът бяха подчинени на основната цел - хващането на риби.
Няколко снимки за спомен от вечерта:

 

Цитати от приятели

" Д-р Константин Братанов Какво чух?... Чуйте и вие.......ето тук... звукът от перфектната сглобка , лекото девствено шумолене на калъф изнизващ се от новият си тубус.. Лекото проскърцване на гладка шнурова повърхност..Плющене от косене на трева с мухарка.. Нежният, готов за подвизи аванс.. Чух как излиза потта от кожата под палещото слънце..изтикана от безжалостният упорит ентусиазъм мотив – “Да пробвам всичко.”..То е тук!...Кога , ако не сега!..
  "
Д-р Константин Братанов - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация