FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Мухарска среща на крайностите - Твърдица - 2011

По покана на Клуб по риболов с муха и шнур 'Хач' в края на Ноември се осъществи една прекрасна мухарска сбирка в Твърдица. Беше поканен нашият мухарски клуб 'Стримерите', включително Иван и Ивелина от Свищов, Зиги и Милен от Flyfishing.bg и Станислав Мънков. Естествено най-многобройна бе групата на 'Хач' в лицето на домакините от Сливен - Пенко Стоянов и Трифон Калев, Теодор Лучев от Стара Загора и силното софийско присъствие на Пламен Балинов, Радо Гервазов, Ради Палазов и Митко Мандаджиев. Естествено за края на Ноември и впредвид съществуващата пъстървова забрана срещата премина почти изцяло на муховръзваческата маса. Определено това би могло да се нарече "Мухарска среща на Крайностите" впредвид мухите, които се връзваха - преминаваше се от изключително минималистични пъстървови нимфи директно към щукарски стримери по над педя. Най-добре бих могъл да онагледя това само с една снимка на тюб-стример, който вързах аз, с нимфите на 'Хач':

Пенко бе избрал две новопостроени самостоятелни къщи, които може би отново ще ни приютят напролет:

Първата вечер, петъшната, впредвид късното пристигане на всички започнахме естествено в култувата мухарска кръчма в Твърдица - "Ореха", където макар и задочно присъстваше и Пламката Тодоров smiley. Въпреки неспирните разговори, които се получават когато се събере такава приятелска компания от всички краища на България, успяхме горе вече в къщата да посвършим и доста работа около общите ни клубни идеи за развитие на любимото ни хоби. Останалото се подразбира естествено wink:

На другия ден вече всичко си беше на мястото, т.е. менгеметата и материалите бяха на голямата обща маса.

Пристигна и Стани Мънков, пресен, пресен инструктор и без да се губи много време ...

Първата нимфа, която върза и при която фазановите власинки са заменени от власинки от перо от чапла (скоро ще я пусна стъпка-по-стъпка):

И доказателство, че това бе среща на крайностите - следващата му муха беше щукарски стример - пайк бъни с два стрипа за опашки:

Аз "пътьом" успях да снимам кутиите с мухи на Ради Палазов, които също скоро ще може да видите в голям формат в блога:

Аз, започвайки с връзването от ранна сутрин, успях да понапредна със стримерите, още повече, че следващия уикенд ми предстоеше страхотно приключение на езерото Йоца в Сърбия и исках да бъда изключително подготвен:

Зиги, също по моя молба бе подготвил стримерските материали - това е само кутията му с флашовете wink :

Въпреки лошата светлина мисля, че успях да хвана един тюб-стример по стъпки:

И вече в готов вид:

През това време Милен до него връзваше супер реалистични мухи - ручейници и гамаруси. На другия й край се връзваха дребни нимфи за пъстърви, липани и естествено за предстоящите състезания (които ги криеха с шепите си cheeky):

Малко Loon UV лепило, светване с фенерчето и мухата е готова:

Ето и една от моите туби на UV светлина:

Младата надежда на Клуб 'Хач' - Мони Стоянов не пропускаше кадри:

Масата бе много шарена и с много менгемета по нея - точно както трябва да бъде една маса на мухарска сбирка!

Естествено не липстваше и миднайт кастинг - пред къщата посред нощ с Мънков преминахме цялата теория на кастинга (и в Английски и в Австрийски стил) със специалната му въдичка за уроци - не остана каст, който да не направиме и обсъдим "защо така" wink. На другия ден отново мухи - най-открояващите - 3D стримери с ейнджъл хеър. Едва сега успях да хвана Зиги да ми покаже как се работи с този материал:

Трудно се откриват стримерите на снимката, но повярвайте ми - уникални са!

И в заключение - отново Уникална мухарска приятелска сбирка, благодарение на домакините от Клуб 'Хач' !

А тук Пенко показва с пръсти, че ще е на второ място, след мен естествено, на следващото състезание cheeky:

П.П. Голяма част от снимките са на Ивелина Станева (Свищов), за което лично й благодаря!

Цитати от приятели

" Д-р Константин Братанов Какво чух?... Чуйте и вие.......ето тук... звукът от перфектната сглобка , лекото девствено шумолене на калъф изнизващ се от новият си тубус.. Лекото проскърцване на гладка шнурова повърхност..Плющене от косене на трева с мухарка.. Нежният, готов за подвизи аванс.. Чух как излиза потта от кожата под палещото слънце..изтикана от безжалостният упорит ентусиазъм мотив – “Да пробвам всичко.”..То е тук!...Кога , ако не сега!..
  "
Д-р Константин Братанов - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация