FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Още един национален мухарски събор е в историята. Този път решението бе да се съберем в Говедарци - красива природа, близо до столицата. Въпреки това посещаемостта не бе голяма, отново бяхме "обичайните заподозряни" - хората, за които мухарския риболов е станал донякъде и начин на живот. Традиционно аз бях от първите пристигнали там, заедно с Кънчо от Търново и Краси от Плевен - още от вторник, няколко дни преди събора. Основната ми идея бе със сина ми да се разходим в планината, било Мальовица, Мусала или други цели, а привечер да ловим на реките по време на вечерното люпене на насекоми и съответната активност на пъстървите. Схемата ми обаче се оказа грешна - цялата седмица беше дъждовна, в унисон с времето през цялата тази година. Не ни позволи никакви по-далечни трипове в планината, успях да направя няколко сутрешни риболова по Бели Искър - река, която до тази година присъстваше перманентно в заповедта за целогодишно забранените реки, а сега е разрешена за риболов. Има завидна популация дребни балканки, в резултат на две зарибявания на клуб 'Балканка' - дано да оцелеят повечето от тях. В дъжда поне успяхме да връзваме с Кънчо в ресторанта на хотела, както и да снимам на видео неговия бръмбар, който ще покажа скоро и в блога.

В четвъртък пристигнаха Тошо Атанасов от Берлин, воден от Владо Кондов и Божо Дюлгеров и рулетката се завъртя. В петък вече дойдоха още много хора и атмосферата доби своя облик. Самият събор премина спокойно, започнахме с едно представяне на новата инициатива на клубовете и WWF за ВЕЦ-овете в България, направено от Димитър Куманов, състезанието по кастинг не се проведе - явно нямаше "състезатели", но пък много хора успяха да си коригират кастинга под погледите на Тошо Атанасов и Станислав Мънков. Успяхме да похвърляме и на вода с двуръчните мухарки, на бившето "платено" - затворено водоемче, перфектно за кастинг тренировки. Естествено имаше и много връзване, много приятелски разговори - атмосфера, която може да се усети само на място.

Ще си позволя да пусна и една снимка на Д-р Косьо, който естествено за пореден път направи много добри репортажни снимки - може да ги разгледате в неговия блог и да усетите духа на събора.

 
 

Цитати от приятели

" Д-р Константин Братанов Какво чух?... Чуйте и вие.......ето тук... звукът от перфектната сглобка , лекото девствено шумолене на калъф изнизващ се от новият си тубус.. Лекото проскърцване на гладка шнурова повърхност..Плющене от косене на трева с мухарка.. Нежният, готов за подвизи аванс.. Чух как излиза потта от кожата под палещото слънце..изтикана от безжалостният упорит ентусиазъм мотив – “Да пробвам всичко.”..То е тук!...Кога , ако не сега!..
  "
Д-р Константин Братанов - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация