FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

На 23-24 Юни в Еко Комплекс Клисура се проведе юбилейния X-ти Национален Мухарски Събор, организиран от Федерацията на Мухарите в България и в частност от мухарските клубове "Царевец" - Велико Търново и "Стримерите" - Русе. Наши гости бяха световно известните връзвачи Надица и Игор Станчеви от Македония, Рой Кристи и Стоян Филипов от Обединеното Кралство и Бане Тодорович от Сърбия. Отново се събрахме риболовци с муха и шнур от цялата страна и всички отнесохме незабравими спомени от тази среща!


Снимки: Наталия Борисова, Д-р Константин Братанов, Илиян Трифонов, Райко Загоров, Росен Велев - възможно е в галериите да е попаднала и снимка, на която да не съм споменал автора, за което се извинявам предварително. Благодаря на всички за предоставените снимки !


Базата и организацията

 
За втора поредна година решихме да използваме Еко Комплекс Клисура за база за националния мухарски събор. За съжаление не е достатъчна да побере всички желаещи да се потопят в атмосферата на събора, но пък има достатъчно леглова база в самата Клисура и близката Копривщица. Отново направихме регистрации на гостите на събора, благодарение на Ивелина, Наталия, Милена и Цвети.
 

Откриването

<< Галерия със снимки

Традиционно съборът бе открит от председателят на Федерацията на Мухарите в България Данчо Савов. От името на Федерацията подарихме малки плакети на нашите чуждестранни гости, а годишната награда на Федерацията получи Големият Тодор Атанасов !

 


Надица и Игор Станчеви - Македония

<< Галерия със снимки

За нас е огромна чест и удоволствие, че на 10-тия юбилеен български мухарски събор наши гости бяха едни от най-големите връзвачи на нашето съвремие - Надица и Игор Станчеви от Македония! Те притежават много спечелени награди за връзване от всякакви състезания, а в момента жури на най-силните от тях, много собствени модели мухи, публикации в книги, изследвания на насекоми и макрофотографирането им, а няма мухарско списание, в което да не са публикувани техни статии! Канени са и демонстрират на най-големите световни мухарски изложения! Страхотни мухи, невероятни техники, огромен опит и знания - всичко това те ни показа  и у нас, в България! Смятам всички видяха какво е връзване на мухи от най-високо световно ниво! Снимах по една муха - на Надица - CDC Dun и на Игор - CDC Tan Caddis.

Повече за тях може да научите от моето представяне в репортажите от най-голямото европейско мухарско изложение - EWF:

EWF - 2013  ,  EWF - 2015  ,  EWF - 2016  ,  EWF - 2017


Рой Кристи

<< Галерия със снимки

Рой Кристи - абсолютния приятел на българската мухарска общност! Човекът, на чиито мухарски елек е зашита емблемата на нашата Федерация ... За нас беше изключителна чест да приеме отново нашата покана и да дойде отново със Стоян в България за трети път ! Обърнатите мухи на Рой са абсолютна класика във флай таинга и присъстват в почти всяка сериозна мухарска книга, както и в Catskill Fly Fishing Center and Museum в съединените Щати. Отдавна лично аз използвам неговите мухи и неведнъж са ми правили излетите. Снимах две от неговите мухи - Avon Special Emerger и EasyPeasy Up Side Down, а ето обърнатия му парашут от миналата година ...


Бане Тодорович

<< Галерия със снимки

Бане си е наше момче и голяма част от мухарите в София го познават, защото е идвал на муховръзите, организирани от BFC през зимата, както и всички посетили събора миналата година. Бане от година е част от екипа връзвачи на A.Jensen и за всички нас беше удоволствие, че два дни връзва мухи на нашия събор. Показа страшно много и разнообразни модели работещи мухи и силно се надявам през следващата година отново да е нас. Естествено и на него направих филм с връзването на малка мравка за липани и пъстърви, която аз използвах при тазгодишните си излети по Лим и Неретва.

 


Стоян Филипов

<< Галерия със снимки

Стоян всички познавате и сме му безкрайно благодарни, за всичко показано ни през годините! След по малко от две седмици отново ще бъдем заедно - по бреговете на река Южен Тайн, където отново ще търсим сьомгите ... За неговият филм ми върза една чудесна Heptagenia Jig Nymph.

 

 


Кирил Разаков

<< Галерия със снимки

Кирето отдавна не беше връзвал по нашите сбирки - тази година дори снимахме и филм с неговата банска муха ...

 

 


Българска Мухарска Компания (BFC)

<< Галерия със снимки

Абсолютно традиционно Българска Мухарска Компания (BFC) присъства с голяма част от предлаганите от тях световни марки мухарско оборудване. 

 

 


Мънков Флай Фишинг и Патагония

<< Галерия със снимки

Стани Мънков участва освен със своята компания и с Патагония. Всички мухарски продукти, предлагани от Мънков Флай Фишинг се допълваха от гащиризоните, обувките за газене и дрехите на световния лидер.

 

 


Кастинг

<< Галерия със снимки

Тази година за кастинга базата предлагаше отново огромна окосена поляна, която успя да ни събере всичките желаещи без ни най-малко да си пречим. Кастингът на националните събори обикновено е най-доброто място, където човек може да опита ново оборудване или чужди пръти и шнурове.

 

 


Лекция "Мухарските очила" - Д-р Константин Братанов

<< Галерия със снимки

Тази година Д-р Косьо Братанов беше подготвил невероятно полезна лекция на тема "Мухарските очила". Лично аз научих страшно много нови неща, а вярвам и всички останали, защото интересът към лекцията бе огромен.

 

 


Акцията "Благодетел на реките Тича и Видима" с помощта на Brother

<< Галерия със снимки

Със световната компания, произвеждаща печатаща техника Brother направихме изключително интересна акция - "Стани благодетел на реките Тича и Видима". Brother предоставиха един от новите модели Inl-Tank мултифункционални мастилено-струйни устройства Brother DCP-T510W, с цена на цветно копие 0.3 ст. Ние ползваме от тази серия в офисите си и домовете си, а цветния печат е безкрайно и пренебрежимо евтин. Предоставиха също така фотохартия, мастила и рамки, подготвихме и мои снимки, част от които печатахме и на място на събора. Всички приходи от акцията са за зарибяване на реките Голяма Камчия (Тича) и Видима. Огромна благодарност на Brother за съпричастността към нашата дейност!

 


Наградите "Yantra Fly Fishing"

<< Галерия със снимки

Наградата "Yantra Fly Fishing", която е също традиционна тази година заслужиха Риболовен Клуб "Чисти брегове" от град Велики Преслав и лично Валентин Василев за огромната работа, която вършат от години по река Голяма Камчия и в резултат на това - превръщането на реката в изключително привлекателно място за всички риболовци с муха и шнур - чиста и пълна с пъстърви.

 

 


Детско училище

<< Галерия със снимки

Отново бяхме отделили място за желаещи за училище по връзване на мухи. Естествено в по-голямата част от времето там бяха Цвети и Митко от Търново, които вече по-скоро могат да бъдат преподаватели, отколкото участници в училище ...

 

 


Томбола

<< Галерия със снимки

Отново успяхме да направим тази интересна част от нашите събори. Тази година мухарския прът, изработен от Кънчо Борисов грабна Големия Трифон Калев !

 

 


Нощен кастинг

<< Галерия със снимки

Също традиционна част от съборите още от времето на Леденик и Орешак ... тук думите са излишни - който не е участвал, той не е усетил ...

 

 


Образи

<< Галерия със снимки

Просто разгледайте снимките ...

 

 


Цитати от приятели

" Д-р Константин Братанов Какво чух?... Чуйте и вие.......ето тук... звукът от перфектната сглобка , лекото девствено шумолене на калъф изнизващ се от новият си тубус.. Лекото проскърцване на гладка шнурова повърхност..Плющене от косене на трева с мухарка.. Нежният, готов за подвизи аванс.. Чух как излиза потта от кожата под палещото слънце..изтикана от безжалостният упорит ентусиазъм мотив – “Да пробвам всичко.”..То е тук!...Кога , ако не сега!..
  "
Д-р Константин Братанов - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация