FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

На 7-8 Септември в Еко Комплекс Клисура се проведе XI-тия Национален Мухарски Събор, организиран от Федерацията на Мухарите в България и в частност от мухарските клубове "Царевец" - Велико Търново и "Стримерите" - Русе. Отново имахме гости от световно ниво - естествено Тео Атанасов от Берлин, изключително популярния у нас руски кастинг-инструктор и връзвач Игор Тяпкин, световно известните връзвачи Надица и Игор Станчеви от Македония, Рой Кристи и Стоян Филипов от Обединеното Кралство, Владимир Трампа от Босна, Бане Тодорович и Драган Боги от Сърбия. Отново се събрахме риболовци с муха и шнур от цялата страна и всички отнесохме незабравими спомени от тази среща!


Спонсори на XI-тия Национален Мухарски Събор

                       Снимки: Наталия Борисова, Д-р Константин Братанов, Илиян Трифонов, Райко Загоров, Росен Велев - възможно е в галериите да е попаднала и снимка, на която да не съм споменал автора, за което се извинявам предварително. Благодаря на всички за предоставените снимки !

Моля за търпение при зареждането на галериите със снимки!


Базата и организацията

 
За трета поредна година решихме да използваме Еко Комплекс Клисура за база за националния мухарски събор. Тази година собствениците на еко-комплекса отвориха нов хотел и смятам, че за първи път нямахме големи проблеми със събирането на гостите на събора. Отново направихме регистрации на гостите на събора, благодарение на изключително сериозния дамски отбор! Без тях сме загубени! Организацията беше перфектна и искам изключително много да благодаря на всички, взели участие в подготовката.
 

Басейнът

 
След толкова години, едва на 11-тия Национален Мухарски Събор успяхме с общи усилия да направими и басейн за кастинг. Лично за мен това е огромен успех и благодаря на всички участвали по някакъв начин и най-вече на Константин Карагьозов и пловдивския клуб "Майна Флай". Силно се надявам вече всяка година да можем да го правим и да правим презентациите по кастинг както на всеки голям мухарски панаир.
 

Откриването

<< Галерия със снимки

Традиционно съборът бе открит от председателят на Федерацията на Мухарите в България Данчо Савов. От името на Федерацията подарихме малки плакети на нашите чуждестранни гости, а годишната награда на Федерацията получи обичания от всички наш приятел Кънчо Борисов !

 


Игор Тяпкин

<< Галерия със снимки

За нас беше огромна чест и удоволствие, че изключително популярния в България руски кастинг-инструктор и връзвач Игор Тяпкин прие нашата покана и гостува у нас. Той снима със своята камера през цялото време и тук може да видите неговия прекрасен филм за неговото посещение в България:

 

 


Надица и Игор Станчеви - Македония

<< Галерия със снимки

Щастливи сме, че на поредния български мухарски събор наши гости отново бяха едни от най-големите връзвачи на нашето съвремие - Надица и Игор Станчеви от Македония! Те притежават много спечелени награди за връзване от всякакви състезания, а в момента жури на най-силните от тях, много собствени модели мухи, публикации в книги, изследвания на насекоми и макрофотографирането им, а няма мухарско списание, в което да не са публикувани техни статии! Канени са и демонстрират на най-големите световни мухарски изложения! Страхотни мухи, невероятни техники, огромен опит и знания - всичко това те ни показаха за втори път у нас, в България! Смятам всички отново видяха какво е връзване на мухи от най-високо световно ниво! Снимах по една муха - на Надица - Egg Lying Sedge и на Игор - Hawthorn Fly (Bibio Marci).


Рой Кристи

<< Галерия със снимки

Рой Кристи - абсолютния приятел на българската мухарска общност! Човекът, на чиито мухарски елек е зашита емблемата на нашата Федерация ... За нас беше изключителна чест да приеме отново нашата покана и да дойде отново със Стоян в България за четвърти път ! Обърнатите мухи на Рой са абсолютна класика във флай таинга и присъстват в почти всяка сериозна мухарска книга, както и в Catskill Fly Fishing Center and Museum в съединените Щати. Отдавна лично аз използвам неговите мухи и неведнъж са ми правили излетите. Снимах нови две мухи - Midge Party и Flat Spent Spinner.


Владимир Трампа

<< Галерия със снимки

За нас е изключителна чест и удоволствие, че на този събор в Клисура ни гостува невероятния връзвач от Баня Лука - Владимир Трампа (Vladimir Trampa) ! Всички от години гледаме неговите страхотни мухи в интернет, а сега ги видяхме и на живо ! Влади е част от екипа връзвачи Deer Creek и J:Son. Успях да снимам един негов Октомврийски кадис

 

 


Бане Тодорович

<< Галерия със снимки

Бане си е наше момче и всички вече го познават не само от муховръзите, организирани от BFC през зимата, но и от изминалите два предишни събора. Бане също е част от екипа връзвачи Deer Creek и J:Son и за всички нас беше удоволствие, че два дни връзва мухи на нашия събор. Показа страшно много и разнообразни модели работещи мухи и силно се надявам през следващата година отново да е нас.

 


Стоян Филипов

<< Галерия със снимки

Стоян е един от най-големите български връзвачи и всички го познавате. Безкрайно сме му благодарни, за всичко показано ни през годините! 

 

 


Кастинг-презентация - Игор Тяпкин

<< Галерия със снимки

Игор Тяпкин направи две незабравими презентации на кастинг-басейна през двата дни от събора. Трудно с думи могат да се пресъздаде изключително обширните теми за хвърляне с едноръчни и двуръчни мухарски пръти, но аз естествено успях да заснема всичко, а Игор бе изключително любезен и естествено разреши да го публикуваме - за тези, които по една или друга причина не успяха да присъстват на събора, а и за тези, които изгледаха на място двете презентации - просто да си припомнят всичко. Филмите можете да гледате в частта на моя сайт - "Кастингът е лесен!"


Кастинг-клиник - Поляна

<< Галерия със снимки

Организацията на т.нар. кастинг-клиник (поправка на грешките при кастинг) този път успяхме да направим по много добър начин и да разделим поляната на няколко части - "Начален каст", "Трикови кастове" и "Кастинг на дистанция". Напълно естествено там нещата бяха в ръцете на Тео Атанасов, който за пореден път се раздаде и отново и отново показваше хвърляне на всички желаещи. На мястото за дистанция пък бе единствения български сертифициран инструктор по кастинг - Станислав Мънков. Преди събора с Тошо Атанасов успяхме да направим една серия за кастинг, която също може да гледате тук - "Кастингът е лесен!"


Кастинг-клиник - Басейн

<< Галерия със снимки

На басейнът Игор Тяпкин обръщаше внимание на всички, които имаха въпроси по неговата презентация.

 


 

Българска Мухарска Компания (BFC)

<< Галерия със снимки

Абсолютно традиционно Българска Мухарска Компания (BFC) присъства с голяма част от предлаганите от тях световни марки мухарско оборудване. 

 

 


Мънков Флай Фишинг

<< Галерия със снимки

Стани Мънков участва освен със своята компания и с Патагония. Всички мухарски продукти, предлагани от Мънков Флай Фишинг се допълваха от гащиризоните, обувките за газене и дрехите на световния лидер.

 

 


Бент Фишинг

<< Галерия със снимки

Тази година отново сред фирмите-изложителки се завърна и Наско Куртев със своята фирма "Бент Фишинг". Освен традиционните марки, представяни от него за първ път много от нас успяха да видят и продукти на лидера в мухарското оборудване - френската фирма "JMC", която той представлява сравнително отскоро. 

 

 


Драган Боги

<< Галерия със снимки

Драган Боги дойде у нас заедно с Бане Тодорович и Владимир Трампа. Един прекрасен връзвач от бреговете на сръбската река Дрина с изключително много познания за мухите и риболова в Сърбия и Босна.

 

 


Brother

<< Галерия със снимки

Със световната компания, произвеждаща печатаща техника Brother отново направихме изключително интересна акция - Brother предоставиха един от новите модели Inl-Tank мултифункционални мастилено-струйни устройства Brother DCP-T510W, с цена на цветно копие 0.3 ст. Ние ползваме от тази серия в офисите си и домовете си, а цветния печат е безкрайно и пренебрежимо евтин. Предоставиха също така фотохартия, мастила и рамки и всеки можеше абсолютно безплатно да разпечата своя снимка, дори и такава от самия събор. Много от нас си направиха снимки на момента и взеха автографи от гостите на събора. Огромна благодарност на Brother за съпричастността към нашата дейност! Благодаря и на моята дъщера Теодора и останалите младежи, които обслужваха печатането на снимките!

 


Наградите "Yantra Fly Fishing"

<< Галерия със снимки

Тази година традиционната награда "Yantra Fly Fishing" връчвана от мен за принос в развитието на мухарския риболов в България реших да получи най-големия чуждестранен приятел на мухарското общество у нас - ирландецът Рой Кристи. Повечето от нас го познават отдавна, за него това бе четвърти национален събор, виждали сме се на риболов за пъстърви на Тест и сьомги на Тайн в Англия, много български мухари ловят с неговите изключително добри мухи. Определено той е един от най-достойните за тазгодишната награда и си пожелаваме още повече срещи с него и на съборите, и по реките !

 


Детско училище

<< Галерия със снимки

Отново бяхме отделили място за желаещи за училище по връзване на мухи. В по-голямата част от времето там беше Митко от Търново, на който беше поверена организацията на "Училището по муховръз".

 


Томбола

<< Галерия със снимки

Отново успяхме да направим тази интересна част от нашите събори. Всяка година томболата придобива страховити размери!

 

 


Нощен кастинг

<< Галерия със снимки

Също традиционна част от съборите още от времето на Леденик и Орешак ... тук думите са излишни - който не е участвал, той не е усетил ...

 

 


Вечерите

<< Галерия със снимки

Естествено двете вечери на събора бяха повече от силни - това също е традиционно ...

 

 


Образи

<< Галерия със снимки

Просто разгледайте снимките ...

 

 


Росен Велев

<< Галерия със снимки

Аз просто доукрасих мястото за печат на снимки на Brother с малко щукраски и сьомгови мухи ...

 

 


Цитати от приятели

" Д-р Константин Братанов Какво чух?... Чуйте и вие.......ето тук... звукът от перфектната сглобка , лекото девствено шумолене на калъф изнизващ се от новият си тубус.. Лекото проскърцване на гладка шнурова повърхност..Плющене от косене на трева с мухарка.. Нежният, готов за подвизи аванс.. Чух как излиза потта от кожата под палещото слънце..изтикана от безжалостният упорит ентусиазъм мотив – “Да пробвам всичко.”..То е тук!...Кога , ако не сега!..
  "
Д-р Константин Братанов - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация