FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

След седмица отново тръгвам за поредния EWF (http://www.erlebniswelt-fliegenfischen.de/index.php/en/ - повече за това световно мухарско изложение - в "Мухарски срещи"). Всяка година комбинираме изложението с няколко дни риболов след това в прекрасните алпийски реки в Австрия, а миналата година и в Словения. За тази отново сме запланували няколко реки и в зависимост от нивата им ще избираме в последния момент къде ще ловим. Последните месеци бях обсебен от класическите сьомгови мухи и не съм връзвал почти нищо друго, обаче определено имах дупки в кутиите с имърджъри. Миналата година направих много хубави и резултатни излети с обърнатите парашути на Рой Кристи и трябваше да си направя малко - в различни размери и цветове спрямо мухите, които очаквам да видя. Куките, които използвах са BFC Emerger #16, Tiemco 921 #18 и едни куки от Стани Мънков, които си взех на нашия събор, даже не знам каква марка са, но Кънчо каза, че са страшни и това ми е достатъчно - също #18. Мухите на Рой са безотказни, работят естествено идеално и у нас, а на Въча миналата година тези малките белезникавите ми вдигаха целодневно риби, докато другите мухи ми ги подминаваха с отвращение и погнуса wink ...

Направих си и малко BWO имърджъри, че съм ги посвършил - с тях също ловя постоянно и това са мухи, които хващат риби навсякъде и винаги. Куките са гореспоменатите Мънкови куки - #18 и #20, без контри естествено. За тези имърджъри аз използвам наскубаното натурално CDC от дивите зеленоглави патици, които са ловен обект и съответно не се прибират от колегите преди да минат през мен. За тяло използвам боди куил на Хендс (Hends Body Quill), предлагано от BFC, цветовете "Зелен 20" и "Зелена маслина 35" - и двата цвята ми работят и досега не съм открил предимство на единия пред другия, вероятно и няма такова. Малко дъбинг на торакса и мухите са готови - изключително елементарни, но смъртоностни за рибите.

Имах нужда и от малко "главочи" за кутиите ... Имам достатъчно стримери за пъстърва, но реших да си направя и още малко скулпини ("Sculpins") - малките рибки, които живеят в пъстървовите реки в цяла Европа и са предпочитана хвана за всички пъстървови риби. В България се нарича "главоч" и вече доста рядко се среща. На мен ми приличат на "попчета" и понеже пък попчетата са храна на моите дунавски хищници - използвам същите примамки и на Дунава. Част от тях направих на Уедингтън шанкове (waddington shanks), като конкретната ми цел е спрямо регулацията на реката да могат да се ползват различни куки. Уедингтън телцата си ги правя самичък от зъботехническа тел, а за стримерите с куки съм използвал Dohiku #2.

Направих различни типове стримери спрямо използваните материали. Само от пера от петел с цел по-бързо потъване:

От синтетика за по-добър силует:

От полярна лисица за по-добра и атрактивна игра:

И заешки стрипове - за трофейните риби:

 
 
 

Цитати от приятели

" Иван ПиговДруго заблуждение е отхвърлянето или фаворизирането на дадена муха. Правилното приемане на мухарският риболов според мен е като една отворена книга от която постоянно се учи нещо!
    "
Иван Пигов - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация