FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

 


Съкратена Step-By-Step версия

stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte

   Материали:

   • Кука с дълго рамо № 2 - № 8
   • Метална месингова глава 3 - 5 мм
   • Бяла и синя козина от полярна лисица
   • лентичка Mirrage Flashabou
   • Метална тел за риб
   • Власинки Midge Flash
   • Червено перо от петел за хакел
   • Ice дъбинг
   • Светъл монтажен конец 3/0
   • Черен и безцветен лак

    


   1.  Готов вид на Дунавския стример
   2. Поставяте куката с нанизаната глава в мухарското менгеме и закрепяте монтажния конец на рамото на куката в предната й част
   3. Отрязвате снопче бяла козина от полярна лисица
   4. Стискайки здраво снопчето с пръстите на лявата ръка, с дясната издърпвате подкозината
   5. Преценявате дължината на опашката
   6. Фиксирате козината за рамото на куката
   7. Обмотавате добре козината за рамото на куката
   8. Прикрепяте медната тел за рибването
   9. Прихващате и лентичката флашабу
   10. Отново обмотавате добре рамото на куката
   11. Обмотавате с флашабуто рамото на куката
   12. Рибвате здраво в посока обратна на флашабуто, фиксирате и изрязвате излишния риб
   13. Срязвате снопче власинки от червено перо от петел
   14. Монтирате червените власинки под рамото, зад металната глава
   15. Срязвате още едно снопче от бялата козина и измервате дължината така, че да стига от главата до края на опашката
   16. Закрепвате бялата козина зад главата на стримера
   17. Монтирате две власинки флаш от едната страна на мухата без да изрязвате излишния остатък
   18. Обръщате власинките флаш и ги фиксирате с монтажния конец и от другата страна на стримера. Тогава вече изрязвате излишното
   19. Срязвате малко снопче от синята козина от полярна лисица и махате подкозината
   20. Монтирате синята козина за най-горна част на крилото на стримера
   21. Усуквате айс дъбинг около монтажния конец
   22. Правите завършващ възел зад главата на стримера
   23. С много малко черен лак правите окото на стримера
   24. С много малко черен лак правите окото на стримера
   25. След като изсъхне черния лак, с безцветен капвате една капка върху окото 
   26. След като изсъхне черния лак, с безцветен капвате една капка върху окото 
   27. Готов вид на Дунавския стример
   28. Готов вид на Дунавския стример
   29. Мокър вид на Дунавския стример
   30. Готовите стримери в кутията

   Подробна Step-By-Step версия

   Готов вид на Дунавския стример

   Поставяте куката с нанизаната глава в мухарското менгеме. Няма нужда от допълнително утежняване - стримерът трябва да се движи от няколко пръста до педя под повърхността на водата, където обикновено стои уклея (облеза) - истинската храна на расперите. Добре подбраната по размер месингова глава върши идеално това задължение. Закрепяте монтажния конец на рамото на куката в предната й част

   Отрязвате снопче бяла козина от полярна лисица

   Стискайки здраво снопчето с пръстите на лявата ръка, с дясната издърпвате подкозината. С регулиране на оставената подкозина в снопа може да правите по-тънки и "бързи" стримери за сериозни бързеи или по-обемни, но с по-атрактивна игра стримери за анафори или по-бавна вода.

   Преценявате дължината на опашката. По-дългата опашка има безспорно много по-атрактивна игра във водата, но при кастинг може да се увие около сгъвката на куката и се налага да се взема стримерът в ръце и да се оправя, което е неприятно и затова от известно време аз лично предпочитам по-късите опашки.

   Фиксирате козината за рамото на куката

   Обмотавате добре козината за рамото на куката. Козината трябва да покрива цялото рамо на куката, за да не се получава удебеляване от натрупване на материал в задната част на стримера.

   Ако куката ви е голям номер и с дълго рамо, а козината е къса, може допълнително да прибавите едно парче някаква прежда, с което да обмотаете рамото и да придадете форма на тялото, както съм показал на долните снимки:

       

   При желание може и на опашката да добавите две власинки флаш от едната страна, да ги обърнете и с монтажния конец да ги фиксирате и от другата страна, след което да изрежете излишното:

     

   Прикрепяте медната тел за рибването, като тя също като козината трябва да легне на цялото рамо на куката, за да не се натрупва материал при опашката и така тялото става равно

   Прихващате и лентичката флашабу, също по цялата дължина на рамото

   Отново обмотавате добре рамото на куката

   Обмотавате с флашабуто рамото на куката, фиксирате зад главата с монтажния конец и изрязвате излишното флашабу

   Рибвате здраво в посока обратна на флашабуто, фиксирате и изрязвате излишния риб. Изключително важно е риба да е здрав и здраво да го обмотаете, за да може стримерът да издържи много хванати риби.

   Срязвате снопче власинки от червено перо от петел

   Монтирате червените власинки под рамото, зад металната глава

   Хакелът може да го направите и по други начини, примерно като срежете перото по показания по-долу начин, прихванете го с две нестегнати намотки на монтажния конец, леко го издърпате и тогава вече да го стегнете с конеца:

       

   Може да го направите и като обикновен хакел, да обмотаете куката 1-2 пъти, да го "натиснете" с няколко намотки конец като при мокра муха, така че власинките да сочат назад към опашката и тогава да изрежете власинките, които са над куката

       

   Срязвате още едно снопче от бялата козина и измервате дължината така, че да стига от главата до края на опашката

   Закрепвате бялата козина зад главата на стримера

   Монтирате две власинки флаш от едната страна на мухата без да изрязвате излишния остатък

   Обръщате власинките флаш и ги фиксирате с монтажния конец и от другата страна на стримера. Тогава вече изрязвате излишното

   Срязвате малко снопче от синята козина от полярна лисица и махате подкозината

   Монтирате синята козина за най-горна част на крилото на стримера

   Усуквате айс дъбинг около монтажния конец

   Няколко оборота зад металната глава и правите завършващ възел, капнете капка хед-цимент или лак за здравина на възела

   С много малко черен лак правите окото на стримера

   След като изсъхне черния лак, с безцветен капвате една капка върху окото - по този начин се пречупва светлината и окото излючително лесно става реалистично

   Готов вид на Дунавския стример

   Мокър вид на Дунавския стример:

   Горния екземпляр е с по-малко количество козина и подкозина - за здрави бързеи, на долните снимки съм снимал Дунавски стример с малко повече козина, което означава по-добра игра в анафори или по-слаби течения:

   Готовите стримери в кутията

    


   Материали - пълна информация със снимки

   Куки

   Аз изполвам от няколко години предимно куките от стримерската серия на Mustad с номера от №2 до №8 (на снимката вляво). Осмиците и шестиците съвсем успешно можете да ги подавате с мухарки 5-ти или 6-ти клас, докато за четворките и особено за двойките ще ви трябва по-висок клас мухарка - 7-ми или 8-ми. Изключително съм доволен от тази серия на Мустад, за толкова хванати риби не си спомням да имам изпусната, както нямам и изправена или счупена кука. Бях попаднал на тези куки преди няколко години и все още се намират на нашия пазар.

   Другите куки, които ползвам за Дунавския стример са стримерската серия на Партридж номера 2 и 4 (долу вляво) - изключително здрави и остри куки. Миналата година (2010) Калин ми подари няколко куки на Тиемко, а след това аз си купих доста, но от чужбина - разкошни куки - серията им е за басове и най-големия номер е 2-ри (долу в средата). За малките стримери може да ползвате успешно стримерските куки на BFC, за съжаление обаче нямат по-големи номера от 8-ми.

       


   Метални глави

   Използвам месингови (не тунгстен) глави с размери от 3 мм до 5 мм. Идеята е главата да може да се наниже на голямата кука, да придаде форма и обем като главичка на стримера, но от друга страна да не утежни прекалено стримера, за да може да се замята спокойно със съответния клас мухарка. Стримерът трябва да е толкова утежнен, че да се движи срещу  добро течение от няколко пръста до педя под повърхността на водата - там, където е реалната храна на расперите.

   В зависимост и от вида на куките естествено, но грубо за 8-ми номер кука главата е 3 мм, за 6-ти номер 3.5 мм, за 4-ти номер - 4 мм и за 2-ри номер - 5 мм (на снимката вдясно) 


   Монтажен конец

   Аз използвам всякакви конци за тези стримери, но най-подходящ може би е светъл Данвил с размер 3/0.

   Иначе има конци за големи мухи (долу вляво), изключително подходящи за големите стримери, може да си ползвате и нормалните конци 6/0 или 8/0. Ползвам светлата гама - светло-сиви, светло-жълти или бели конци. Не случайно съм снимал и червен конец при другите - по-надолу ще стане въпрос и за него.

       


   Козина

   За Дунавския стример може да използвате много разнообразни козини за опашка и крило. Класиката в жанра си е козината от полярна лисица (снимката вляво) в бял и син цвят. При желание може да замените синия със сив. Козина от полярна лисица се предлага на нашия пазар и е лесно достъпна. Все пак при липса на полярна лисица може да използвате бяла козина от заек (само за малките номера куки обаче) - първата снимка долу, козината от коза или още по-добре яре е също много добър вариант - купешка (втората снимка долу) или домашна (третата снимка), има много вносни козини като Polar Hair (на последния ред вляво) или подобни, бъктейла (долу вредата) е невероятен материал и изключително подходящ за големите номера куки - не прави никакво съпротивление във въздуха и се държи страхотно в по-сериозни бързеи и течения, на последната снимка е козина от катерича опашка - също идеален класически материал за стримери, но бялото там не е чисто бяло. При желание може да комбинирате няколко материала, както и аз редовно съм го правил.

       

      


   Блясък

   Задължително на стримера пускам няколко фласинки флаш от двете страни. Използвам Midge Flash на Hareline, но има много други подобни синтетични материали, които може да използвате, в различни цветове.

    

    

    


   Тяло

   За тяло най ми допада един материал - лентички Mirage Flashabou. Реално може да използвате различни ламета, тръбички за стримери или подобни лъскави материали.

    

    

    


   Тел за рибване

   Има изключително подходящи купешки материали за рибване - в много различни дебелини и цветове. Ако не разполагате с такива на известните марки може да използвате обикновена медна тел или да се разходите по разни кинкалерии и магазини за мартеници - изборът там на подобни неща е огромен. Единственото ражно нещо е риба да е здрав, за да не могат рибите да ви повреждат стримера.

    

    

    


   Хакел

   За хакел ще ви е необходимо едно червено перо от петел. Аз имам един голям скалп на Hareline - с големи пера, които са изключително подходящи. Има червено боядисани китайски скалпове, а може с боя за великденски яйца да си боядисате в червено някакви светли пера от петел. Може също така да използвате пера от пуйка или марабу - намират се по кинкалериите, разни играчки, диадеми и всякакви подобни артикули.

       


   Айс дъбинг

   Тук вече - само специално произведени за целта материали. Всички фирми от бранша предлагат Айс дъбинг (Ice Dubbing). Аз използвам един скандинавски, у нас го внасят Филстар (снимката вляво), използвал съм и страшно мнгоо пъти такъв дъбинг на Hareline. Цветовете трябва да са "перлени".

       


   Очи

   Очите на стримера ги изработвам от капка черен лак (може и червен) и след като засъхне го покривам с капка безцветен (идеята на това действие - по-надолу). Вместо черен лак може да използвате черен перманентен маркер, след което внимателно да го покриете с капка безцветен лак.

    

    

    

    


   История на стримера

   2005

    

   Всичко започна през вече далечната 2005-та година (тогава ловях и с мухарка и със спининг), когато мисълта ми, че расперите няма начин да не могат да се ловят с мухарка освен с блесни и воблери и чуденките ми откъде да започна съвпаднаха с едно изречение на румънеца Еуген в някой от нашите форуми, че ги лови успешно на бели стримери. Това ми бе абсолютно достатъчно за да започна да експериментирам и с разни измислени стримери (на долните снимки успях да заловя доста риби по Дунав и Янтра.

    

    

       

       

   Започнах да правя стримерите двуделни с тройна кука Оунър (страхотни куки) и оттогава е и може би и първия Step-By-Step на прототипа на Дунавския стример:

    


   2006

   Поради доста трудния, а в някои случаи и дори невъзможен рилийз на рибите обратно във водата, се отказах от тройните куки и се върнах отново на класическите единични стримерски куки. Отделно тогава все още ги мятах с първата си мухарка Шекспир Профешънъл 5-ти клас и горния двуделен стример ми идваше доста обемист. 2006-та беше годината на може би най-многото експерименти, видно и от долните снимки:

    

    

       

       

       

   Рибите тази година също бяха много като между расперите се хванаха много кефали, костури и една щука:

       

       

    


    2007

   Оборудван вече с 8-ми клас Байрън Профешънъл и с 8-ми клас пайк-шнур на Сентифик определено имаше залитане към още по-големи по размер стримери, като дори включвах опашките и меджик-хедовете на Петижан, макар успехите да бяха свързани повече с изчистената вече от предните години форма и цветове - бяло, синьо и флаш.

    

    

    

       

       

    


   2008

   Формата, цветовете и материалите за Дунавския стример вече се бяха поизчистили. Освен в големите номера куки започнах този стример да го правя и на 6-ци и дори 8-ци, за да мога успешно да го подавам и с 5-ти клас мухарка. Идеята бе когато ловя кефал да мога много бързо да обръщам и да хващам и появили се распери, предимно по Янтра, докато по Дунав нещата си бяха ясни - 2-ри или 4-ти номер кука на Мустад и 8-ми клас мухарка.

       

       

       

    


   2009

   Годината без трофейни риби (и без това тази година я бях кръстил "пъстървова"). Дунавския стример е изцяло изчистен като форма, куки, цветове и материали, макар че все още не използвах полярна лисица, а тялото го правих с айс дъбинг и пакетчетата свършваха за отрицателно време.

       

       

    


   2010

   Дунавския стример бе най-използваната от мен муха. Страшно много распери, десетки от тях над килограм. Започнах да използвам козината от полярна лисица за опашка и крило, замених айс-дъбинга с лентичка флашабу, измислих тайната за очите (в подробния Step-by-Step е описана). Това бе "СТРИМЕРЪТ" - снимките по-долу говорят красноречиво за неговата резултатност! Естествено експерименти и вариации продължават да се правят и вероятно никога няма да спрат ... Освен расперите тази година имаше също традиционно много и добри кефали, няколко мъздруги, костури и една каракуда.

    

       

       

       

       

       

       

       

       

    


   2011

   Всичко тепърва предстои - Дунавските стримери са готови, рибите са в реката, лодката е подготвена ... Тази година ще бъде наречена "Годината на големите риби" или "Big Game Fishing" !

     

    

   Цитати от приятели

   " Кирил Разаков - Банско Тона вече е смекчен, работата тръгва глатко и китката е готова за подвизи в муховръза ...   "
   Кирил Разаков - Банско

   Моите клубове

   Мухарски Клуб "Стримерите"

   Спининг Клуб "Стари Видри"

   Федерация на Мухарите в България

   Европейска Флай-Фишинг Асоциация