FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Ако досега сте си мислили, че светкавицата при фотоапаратите служи единствено при снимане в затворени помещения и на тъмно, тази статия ще се опита да ви убеди определено в обратното. Дори точно колкото по-силна е светлината, например в един хубав слънчев ден на реката, толкова повече вие имате нужда от светкавицата при снимките си. Техниката, за която ще прочетете в следващите редове се нарича "Запълваща светкавица" (Fill Flash). Нейната цел е да неутрализира тъмните сенки, които неминуемо се получават при много слънчев ден. Другият случай на нейното използване е, когато обектът, който искаме да заснемем е осветен отзад, или т.нар. "контражур".
При нормалните фотоапарати (визирам обикновените цифрови апарати за употреба от нормални потребители) обикновено при автоматичен режим може да спрете използването на светкавицата, но не и да я изрично да я пуснете. При един автоматичен режим в светъл ден фотоапаратът ви ще реши, че има достатъчно светлина за добра снимка и няма никога да пусне светкавицата. Затова ако искате да използвате "Запълващата светкавица" трябва да си включите ръчния режим ("Manual") на фотоапарата и ръчно да си включите светкавицата. Ефектът на тъмните и резки сенки, които се опитваме да избегнем с тази техника изключително се проявява при нашия риболов, понеже обикновено всички риболовци с муха и шнур ходим с шапки с козирки, които при една снимка неминуемо хвърлят тъмни сенки на лицата. Ето един пример с моят приятел Стамен Дулевски и рибата, която му донесе купата "Синият Дунав" през 2008 година. Имайки впредвид бързината и екшън-филма в който ни вкара Стамен с тази прекрасна бяла риба, първите снимки направих без включена светкавица, денят беше изключително хубав и слънчев. Естествено, че горната част на лицето му остана в тъмната сянка от козирката на шапката му (снимката вляво). Дясната снимка е от момента, в който вече бързо съм се усетил и пуснал светкавицата - тъмната част на лицето му вече се е експонирала добре.

Без запълваща светкавица    Със запълваща светкавица (Fill Flash)

Друг подобен случай с друг приятел риболовец - Дани. Стоим си рамо до рамо, нагазили в до над коленете в Дунава и си говорим, аз подавайки един голям попър с 8-цата мухарка, той въртящ голяма блесна. От там нататък положението е ясно - удря му приличен сом, той изключително грамотно го овладява, доближава до нас и аз го хващам с грипа. Остава само снимката. Светлината е напълно достатъчна да се направи една много красива снимка на залеза, но е в гърба на Дани. Без използването на светкавица той излиза като силует на фона на залеза (снимката в ляво). Използвайки техниката на запълващата светкавица, аз я пускам ръчно и успявам да уловя мига, който тази хубава риба и естествено Дани заслужаваха (снимката вдясно). Както се казва "Имаме кадър":

Без запълваща светкавица   Със запълваща светкавица (Fill Flash)

Тази техника не се прилага само при снимането на лица и хора, а във всеки момент, в който предметът, който искате да снимате е осветен отзад. В един от последните ми излети попадам на прекрасно осветения от слънчето мост на Колю Фичето над Янтра при Бяла. Искам да вкарам мухарска нотка в снимката, добавяйки пръта с новата си макара. Обаче те са в сянка от другия мост, под който съм аз и естествено не излизат добре експонирани на снимката (вляво). Пускам ръчно "запълваща светкавица" и всичко си идва на мястото (снимката вдясно):

Без запълваща светкавица   Със запълваща светкавица (Fill Flash)

 
 

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация