FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Имайки впредвид спецификата на мухарския риболов смятам, че всеки, който желае да прави хубави снимки от своите излети трябва поне малко да овладее техниката на макро-снимките. Основната храна на рибите, които ловим - насекомите, както и нашите имитации - изкуствените мухи са идеален обект за снимки по време на излет. Единственият начин, да постигнем добри резултати е макро-режима на вашия фотоапарат. Всеки съвременен фотоапарат има такъв режим, който обикновено е означен с символ "цвете".
Това от което се нуждаете за да се получи една макро-снимка е изключително стабилен фотоапарат и добра светлина. Добре е ако имате възможност да ползвате статив. Знам, че далеч не всеки ще помъкне голям статив на мухарски излет, но има едни малки стативчета по фотографските магазини, които много удачно могат да влязат в някой джоб на елека или раницата. Ако така или иначе не носите статив, опитайте се така да композирате снимката, че да имате възможност някъде да подпрете фотоапарата за стабилност, било то камък или дърво. Ако все пак нямате такава възможност и се наложи да снимате от ръка, дръжте стабилно фотоапарата и се опитайте по никакъв начин да не го мръднете по време на експозицията. Имайте впредвид, че всички ваши услия в тази посока ще бъдат хвърлени на вятъра, ако обектът ви се движи - било то живото насекомо, или изкуствената муха, примерно от вятър.
Трябва да снимате отблизо, т.е. разстоянието до обектът на макро-фотографията, трябва да е от порядъка на 10-тина сантиметра. Повечето нови фотоапарати успяват да фокусират от 1 см нагоре. Фокусното разстояние ще го установите по фокусния зелен прозорец, който излиза на дисплея. Ако обектът е прекалено близо или прекалено далеко, фотоапаратът ви няма да може да го фокусира и съответно зеленият прозорец няма да се появи. Близкото фокусно разстояние при макро-снимките допълнително усложнява снимането на живи насекоми, които трудно допускат да ги приближите на толкова малка дистанция.
Едно от най-важните неща, които трябва да знаете за макро-фотографията, е че дълбочината на рязкост е много малка, т.е. апаратът фокусира изключително в една равнина и фокусът обикновено е в една точка. Това означава, че от една страна всичко, което е по-наблизо или по-надалеко от фокусираното място (показано със зелен правоъгълник на дисплея) ще бъде нефокусирано (размазано), а от друга и всичко, което е настрани от това място също ще е нефокусирано. Въпреки обаче фактът, че фонът зад обекта се размазва, той все пак остава елемент от снимката, така че не го подценявайте. Избирайте си хубав фон - река, зеленина и т.н. Макар и нефокусиран, ефектът от него е голям и той допринася много за общото въздействие на снимката, както е показано на кадъра вдясно.
Използването на светкавица при макроснимките е противопоказно. Дори повечето малки джобни фотоапарати при включване на макро-режим директно забраняват пускането на светкавицата. Причината е, че при това малко фокусно разстояние като блесне светкавицата в обекта и се получава обикновено едно бяло петно вместо добре експониран обект. Друг е въпросът, какво да правим, когато искаме снимката, а светлината е напълно недостатъчна ... вариантът при такива обстоятелства е да ползваме някакъв бял лист хартия или салфетка, която да се постави на сантиметър пред светкавицата и по-този начин да разсее силната насочена светлина. Не винаги се получава, но си заслужава да опитате. Ако разполагате с фотоапарат, при който може да регулирате светлината на светкавицата също можете и да успеете да излезете с успешен кадър от ситуацията.
Ето малко мои макро-снимки на насекоми: 

      

               

Изкуствени мухи в действие:

            

Добри макро-снимки се получават и на мухите в кутиите:

      

      

 

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация