FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Това е течност на водна основа, с която се третират вече навитите върху водачите конци, като целта е да се запази цвета им след заливането със смолата.
Естествено, повечето фирми в бранша предлагат свои такива продукти - на фирмата U-40 се казва Color Lock, докато на всички отанали фирми - FlexCoat, Gudebrod, American Tackle, Diamondite и ChromaSeal се казва Color Preserver. Предлагат се в малки пластмасови шишенца по от 1 oz до 4 oz (1 oz=28.5 гр), което се равнява на от 28.5 гр до 114 гр. Цената им е от порядъка на $ 2 - $ 6. Има и разфасовки по половин галон, но те вече са си за профи билдъри.
Аз лично съм ползвал единствено Колор Призървър-а на FlexCoat и не мога да правя сравнения между различните марки. Нанася се на 2-3 слоя, като периода на изсъхване е около половин час. След тази операция аз го оставям за една нощ и едва на другия ден вече правя заливката на водачите с епоксидната смола.

 

По долу на снимките ясно се вижда разликата между конците, които са намазани и конците, които не са третирани с него.

 

Използва се, когато искате да запазите фабричния цвят на конците, а когато искате да направите прозрачна заливка - полагате направо епоксидната смола, която пропива конците и ги кара да "прозират".
След привършване на работата, четката с която сте го нанасяли се измива с течаща вода.