FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Кратък излет след работа - 18:30 съм в реката. Дойде времето на стръмните брегове и големите бръмбари. Стръмните брегове досега бяха почти недостижими, заради по-високата вода, а големите бръмбари, по-нежно наричани от Д-р Косьо "Янтренска схема" и не толкова нежно наричани от Димо - "големите плюскалки" ги правя на 2-ри или 4-ти номер (подарък са ми куките) стримерски куки без контра. Така дължината на бръмбара става около 3-4 см.

Стръмните брегове със своите сенки и обилна храна са най-доброто убежище за хубавите кефали през лятото. Досега бяха трудно достъпни, но от този момент нататък нещата за ясни, макар и с много труден кастинг - нагазил почти до гърдите по средата на реката, рибите са минимум на 20+ метра, мухата трябва да падне точно (не повече от 3-4 пръста) от брега, а зад мен от любимата ми и красива цъфтяща тръстика, с височина до метър над водата - веселба ... и възли ... ;)
За два часа след работа много риби между 35-40 см, като големината на бръмбарите селектираше рибите - само две по-дребни по 25 см успяха да налапат бръмбарите, докато големите с такъва грация и финес си ги вземаха, че ми напълниха душата, което рядко се случва с кефал. Плюскалката пада и започва да тръгва надолу, браздейки леко пожене шнура го увлича течението. Минава може би метър и от далечината, където съм едвам се забелязват някакви малки кръгчета около мухата - тупалката е там! И така много пъти ... ;) Лових само без контри и нямах нито една изпусната риба, въпреки снимките и моткането ...
Бързо се налових - два часа ми стигнаха ;)
Естествено, че няма начин да съм на Янтра и да ловя само кефали - имах половин час и за любимите риби - "черешката на тортата" или "маслинката в мартинито". Дръпнах се от по-тихата вода и се преместих "при Жоро", където бързо залових един харамия към 56-57-58 см / 1600-1700-1800 гр. - този път нямах средства за измерване и вярвам само на очите и адреналина си. Мухата беше "бялата лястовица" на стримерска кука без контра (#4 или #6). Вече се свечеряваше и за съжаление снимките със светкавица не се получават точно така, както ми се иска на мен, а и трябва да се бърза, за да може да оцелее и рибока - той си го заслужи с борбата си!

08.Август.2011

ozio_gallery_nano

Цитати от приятели

" Стоян Филипов - Лондон Аз пък досега си мислех,че когато фащам малко кефал по некой път за това вината е в задкормилното устройство, тоест в мен. Обаче сега вече се поуспокоих ,вече ще знам, че за това е виновна пръчката за това, че е по-еФтинка.
  "
Стоян Филипов - Лондон

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация