FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Абонирайте се за моя канал в YouTube !

 

 


За мен това беше сбърната мечта - да подавам мухите си под мангровите дървета! Благодарение на моите най-близки роднини Любка и Николай Коеви изкарах една прекрасна седмица във Флорида, изпълнена с много риболов! Бяхме отседнали в тяхната къща в Нейпълс / Флорида и когато не бях със сина ми по разходки и за риба в Мексиканския залив - лових интересни риби в езерото в двора на къщата - USA Fly Fishing Adventure - Part VI - Florida Mayan Cichlids. Обикновено някои от дните бяхме на плаж - за мен най-голямата изненада бе да видя на живо прилив и отлив. Любака (Любо Антонов от Уисконсин) ме бе предупредил, че това ще е най-важното за мен в риболова, но на плажа забравих, че съществуват такива явления - определено се сепнах, когато морето взе да се оттегля ... Интересни бяха птиците, включително пеликани, за които местната власт прави много за тяхното опазване, морски звезди, които си живееха в пясъка по дъното на морето и какво ли още не ...

Интересни ми бяха и тропическите бури, които обикновено бушуваха всеки следобяд - за кратко, но яростно:

Първите риби, които успяхме да видим и съответно хванем бяха Джаковете - Джак Крeвали (Jack Crevalle). Ловуваха на глутници - типично по морски, "джурумите" които правеха бяха страховити. Естествено първо хванахме от по-дребните джакове, които въпреки размера си се бореха безумно и си беше предизвикателство и те да се извадят на брега:

Аз лових с 11-ти клас мухарски прът Guideline и плуващ шнур, ползвайки едни слайдърчета, които си бях направил за морето в Гърция.  Оказаха се много успешни и джаковете ги вземаха с охота. Моят шурей Николай и неговия кумец Десо ловяха със спининг и големи морски воблери. Един от тези воблери впоследствие беше забит в моята глава и се наложи "операция" на средата на залива с рязане на куки и пробиване на скалп - за моя радост всичко се размина добре "като на куче" ... 

Общо хванах 7 различни вида риби - освен джаковете имаше едно единствено снуки (Snook), различни снапери - red snapper, mangrove snapper, зарганчета, lady fish (малък родтвеник на тарпона) и още няколко вида. Естествено относно най-желания от мен тарпон ми беше ясно, че няма да имам честта да се сборим - не е сезон и ми казаха, че нямам шансове да го видя по това време на годината. 

Имахме няколко срещи с морските крави (Manatee) - едната от тях я помислих за някакъв дънер по дъното и реших да се отблъсна с греблото да не го закачим - туловището обаче се размърда и не ми позволи - навсякъде бе пълно с табели да не се безпокоят тези животни. Бях свидетел и как се хранят делфини на 50 см дълбочина под мангровите - всичко хвърчеше навсякъде - уникална гледка ...

Единият ден посетихме остров Сънибел (Sanibel Island), където с лодка под наем направихме много хубава разходка и риболов. Посетих култовото място - Тарпон бей (Tarpon Bay) - можете да прочетете от сниманата от мен табела за какво става въпрос:

Иначе от лодката си помислихме, че сме видяли един тарпон, но ще го пишем в графата - "може би / иска ни се" ...

И капитанът - Николай Коев:

След като оставихме лодката успях да хвана едно малко снуки (Snook), което заедно с тарпона (Tarpon) и редфиша (Redfish) са най-ценните видове риба от риболовна гледна точка в този район. Доста по-късно разбрах разбрах, че точно снукитата искат много бавно водене на примамката и затова общо взето нямах голям успех с тях, макар на много места да им подавах - оприличавах риболова им с този на распера - много активни хранещи се риби, страшно много дребосък около тях и съответно една единствена такава риба на моите стримери.

Не беше същото положението с джаковете - там попаднехме ли на "джурум" - още с първите подавания имах зверски удари - моите слайдерчета ги подлудяваха. 

Там обаче пък имаше друг проблем - малките се вадеха някакси, но големите въобще нямаха такова намерение - борбата бе жестока, въпреки 11-тия клас, с който ги теглех или по-скоро се опитвах - те заставаха с леко плоското си тяло настрани и не ми даваха големи шансове - страшно борбени морски риби. Коментирайки с местни риболовци после наистина се оказа, че джаковете нямат никаква кулинарна стойност, но са страхотен борец за риболов. Няколко пъти ми се случи да закача по-голяма риба и след примерно минута борба рибата изчезва от линията - проверявам - всичко е наред с линията, при такава борба контрата със сигурност е забита в рибата и реших, че най-слабото звено ще е устата на рибата. Така и се оказа - при следващите риби бях много по-внимателен и въпреки, че се извадиха бяха на ръба на откачането, както се вижда от долната снимка - явно от огромната си сила сами си бяха късали устите:

Силно се надявам животът някога отново да ме запрати там, естествено много по-подготвен ... Направих и последната серия от моето приключение в Съединените Щати - Мексиканския залив:

 

Цитати от приятели

" Станислав Мънков - София Всеки ден на реката е постижение и нещо научено ...   "
Станислав Мънков - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация