FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

ozio_gallery_nano

Или втория ми пъстървов риболов с муха и шнур, за краткост наречен "Проглеждането"! Имах няколко делнични дни за разузнаване, които гледах да не пропилявам с лека ръка. Реката събота сутрин след страхотния петъчен дъжд - повече от перфектна.

Риба има ли? Според местните няма никаква, естествено ... Аз си имам една изградена тактика последната година - риба, която не съм се научил да ловя с мухарката, първо я пробвам със спининга и ако хвана, значи е ред на мухарката и експериментите. Тази тактика работеше добре при расперите и щуките. Естествено, че я приложих и на пъстървовата река. Бързо лепнах една 25 сантиметрова красавица със Страйк-Про-то - още на второто подаване на воблера. Пуснах я, естествено, но не можах да я снимам като отлепя, щото избяга от ръката ми много преди да успея да я фокусирам, а и адреналина си се беше покачил вече ... Прибрах си Черито и извадих мухарката - малко дългичка за целта (Winston Ibis 9' #5). Сложих една фазанова нимфа (Pheasant Tail Nymph) - на такава бях си хванал единствените 2 малки пъстърви на муха, когато ме води Христо (Мунчо) миналата година.
... не ме подведе, от първото вирче излезе една дребна балканка. Веднага след нея от същото вирче и една по-голямка. И като се почна от всяко вирче - рибка. За около 2 часа бях хванал 4 рибки по 25 см, 2 по педя - 22 см и няколко по дребни.

За съжаление нямах никакво време да обърна внимание на снимките, другият път ще поправя тази грешка, но просто адреналинът наистина ми дойде в повече. Естествено по законите на Мърфи най-добрите риби се сдобиха с развалени снимки.
Естествено не пропуснах и последното вирче преди да се прибера. Подаване на нимфата като по учебник, водене, отсечено спиране на линията по учебник, засечка, спиращ дъха пирует във въздуха от страна на доста по-голяма красавица от тия, които хванах (може би над 30 см), и като по учебник, но този пък за начинаещи, естествено я изпуснах. Така или иначе още в 10 часа, денят ми придоби смисъл.

Следващият ден - в едно страшно красиво вирче с дървен мост изтървах още една много добра риба, явно не съм готов още за по-големите. Последваха още няколко вирчета, като издърпах 4 педарки и 2-3 по-малки. Риболовът започваше многообещаващо ...
... и към 8:30 телефонът звъни (мамка му) и ме изкарва от сладкия сън - бебето ревяло, каката не слушала и т.н. Викам си, следобед ще мина да ги прослушам пак, то пък отново за кърък се изсипа отново страхотен дъжд и реката стана веднага на боза. Но аз си взех своето - общо над 15 рибки, като 4 от тях си бяха по 25 см и 2 по над 30 см изтървани след страхотни скокове - нищо повече не можех да искам от реката за два много бързи излета. За природата просто нямам думи - бих желал всяка свободна минута да бъда в планината, в България!


03.Юни.2006

Цитати от приятели

" Станил Йотов - Бат Стан - София Мъ,то тва не е интересно. Вие за пъстърва ли сте отишли, или за уклей? Къде е рискът от капо? Къде е целодневното мятане за едно кълване и едно сторване? А без кълване и сторване??? А????? "
Станил Йотов - Бат Стан - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация