FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

ozio_gallery_nano

Може да ви е трудно да повярвате, но миналата (2007) година поради ужасни стечения на обстоятелствата нямам хваната нито една балканка. Викам си - "Тая няма да стане тази година - да се вземам в ръце овреме". Съдбата (благоверната ми съпруга) беше благосклонна към мен - каза, че ще се жертва да гледа два дни дребните вкъщи, а аз естествено само това и чакам - сутрин рано, газ и така - сам на 300 км от Русе. Реката ме посрещна с невероятни гледки - просто убийствена красота, която и без рибите си заслужаваше далечното пътуване.

Макар и неразбиращ много-много от пъстървов риболов си хванах 12 риби - 11 балканки и 1 американка, естествено имаше и няколко изтървани. Рибите не бяха по-големи от 25 см, но на мен ми донесоха невероятно удоволствие. За два часа хванах първите 7 риби - само на нимфа, като предполагам, че поради некадърност може би съм изтървал много кълванета. Използвах големи - 8-мици нимфи - заешка тъмно-кафява с черна метална глава, рибната със сребърно ламе и оранжев антрон зад главата. Най-много риби обаче си хванах на блондито на Иван Михайлов, като след като му падна оранжевия антрон имам чувството, че по-малко почнаха да я вземат, но пак казвам, че не съм аз човека, който може да прави заключения за такива риби по такива реки. После се появиха новоизлюпени майски мухи - ужасно светли. Видях и една риба да се вдига - и като започнаха едни проби - голямо сменяне на мухи и места, но не можах нито една риба да вдигна.
Отново сложих нимфите и си хванах още две риби, последваха няколко бързи снимки за спомен. Поразходих се и по други реки. На някои от тях хванах последните три риби за деня - на класическа фазанова нимфа (Pheasant Tail Nymph). Една от целите, които си бях поставил беше да преодолея вътрешното усещане, когато съм на такава река, че постоянно плаша рибите. Опитвах се да ловя близки риби и успявах. Имам още много да уча за този риболов, но съм упорит, само време да има, че не се знае кога ще е следващият ми такъв излет ...

10.Май.2008

Цитати от приятели

" Жоро Стоянов - ПловдивИ да - не са толкова удобни местата. И да , рибите не са под местната кръчма(Алас ли беше). И да - иска си ставане ранко, щото като мине някой преди теб ,и край с магията на мухарския риболов. И да, иска си бъхтане по камънаците и залягане в храстите, щото рибите са на успокоителни!
Само, че тези неща на нас не ни пречат, щото сме БОЛНИ НА ТЕМА РИБОЛОВ НА ПЪСТЪРВА, И НИКОГА НЕ СМЕ ГО КРИЛИ!!!
  "
Жоро Стоянов - Пловдив

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация