FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Отново се завърнахме на Рибник - след огромния потоп, който преживяхме преди 3 години за мен беше безкрайно удоволствие да видя тази река в целия неин блясък. Този път случихме на хубаво време и хубаво ниво. Групата беше предимно от участници в речния апокалипсис преди, този път със семействата - Ивелина и Иван от Свищов, Наталия и Кънчо от Велико Търново, Бранко, аз и Милена от Русе ... Бяхме запазили една цяла вила в комплекса на LTG Fly Fishing - фирмата, която управлява риболова по Рибник, Плива, Сана и още една река. Последните години са развили риболовния туризъм страшно много и навсякъде по реката трудно се разминаваш от други риболовци като нас, дошли само че организирано откъде ли не ... Лично на мен подобна навалица не ми допада и скоро може би няма да стъпя отново на Рибник, колкото и красива да е реката и хубави рибите в нея. Душевният мир, който обикновено търся в моя риболов и тръпката, която изпитвам при допира ми с природата, реката и рибите определено не са съвместими с организиран туризъм. 

Всички от групата сме почитатели на сухите мухи, затова от първия ден всички започнахме и така риболова. Лично аз виждайки люпене на големи кафеви майски мухи или т.нар. "патаци" в този край - екдионуруси и епеоруси, започнах с подобна голяма суха муха. Виждах вдигащи се риби и започнах да им подавам - още на първите минавания на мухата ми се качваха риби - но не успяваха да я вземат. Очаквах да са дребни пъстървета, вдигащи се на "голямата мръвка" - след това обаче хванах няколко риби - оказаха се липани - просто по-малките не успяваха да вземат добре мухата, докато риби по 30-35 см вече си я вземаха уставно. От тук нататък и двата дни, които изкарахме на Рибник лових само на сухи мухи - в слънчевото време, когато се 

люпеха големите "патаци" лових на големи сухи мухи, в облачните сутрини лових на малки BWO-та - сухи мухи и имърджъри. Хванах десетки, може би стотици липани, макар и без нито един що-годе свястен екземпляр. Знаех, че за тях трябва да извадя и нимфите, но предпочетох риболова на суха муха. Една от сутрините видях много хубави риби да се вдигат и започнах много внимателно да се приближавам към тях - в този момент обаче една група от ресторанта наджапаха в реката и всичко приключи - както споменах - навалицата си е навалица ... Ето и на тази снимка може да видите как ловейки си на суха муха (последния "в дъното") над мен нагази цял отбор състезатели на тренировка (идващия уикенд предстоеше на Сана кръг от босненското първенство) и започнаха да чоплят по дъното при вдигащи се пред тях риби.

Обстановката и групата бе както винаги на обичайното ниво - атмосферата може да видите и от снимките - изкарахме една страхотна седмица! Благодаря на всички!

 


ozio_gallery_nano

 
 
 

Цитати от приятели

" Станислав Мънков - София Тази година е много добра за пъстърви и мисля да ходя много, постоянно ... като миналата ...   "
Станислав Мънков - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация