"Риболовът на дивите риби е твърден ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж" ("Game fish are too valuable to be caught only once") - Лий Улф (Lee Wulff ) - 1939 г

FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Станислав Мънков - Републикански шампион на България за 2006, 2007 и 2008 година по риболов с муха и шнур

За първи път “Catch & release” (което преведено на български означава "Хвани и Пусни") е въведено от американеца Лий Лууф - като идеята е за по-хуманно отношение към рибата. “Хвани и пусни “ се практикува най-често от риболовците с муха и шнур, макар че напоследък става все по-разпространено независимо от начина на риболов. В мухарския риболов основния стремеж е да се надхитри рибата по достоен начин, да бъде хваната, но не и изядена, за да може отново да ни донесе удоволствие и да даде поколение. Така популацията се увеличава и средния размер на улавяните риби също.
Единствената причина поради, която можем да задържим рибата е да проверим вътрешността на стомаха й, което е изключително важно, да не кажа задължително за мухарите и понякога е от решаващо значение за успеха им. Но това означава по една риба на излет. В чужбина, за да не се убива рибата по този начин са измислили нещо като помпичка с помощта, на която изпомпваме вътрешността от стомаха на рибата без да я убиваме.
Хвани и пусни - Балканска пъстърва - 50 смВ повечето европейски страни да пускаме рибата обратно е задължително- като можем да задържим само трофейни екземпляри. В България “ Хвани и пусни “ още не достатъчно разпространено сред риболовците, а за някои е напълно непонятно. Въпреки това все повече риболовци откриват още едно върховно удоволствие- да върнеш рибата обратно във водата след като тя вече ти е доставила удоволствие от това да я извадиш.
Аз лично пускам риби от една година, като в началото се изкушавах да задържа по някоя и най-вече по-едрите екземпляри. В последствие обаче разбрах, че точно големите риби дават поколение, и че точно тях трябва да се опитаме да съхраним. Като това съвсем не означава да започнем да прибираме малките.
Ловя риба само с муха и шнур и смятам, че всеки един мухар трябва да спазва едно от задължителните правила в този риболов- да пуска рибите обратно. Със сигурност мога да заявя за себе си, че връщам всяка една уловена риба- включително и най голямата ми балканка- 50 см. За моя голяма радост все по-често срещам хора в България, които са склонни да пускат рибата просто трябва да видят, че и някой друг го прави. А има и такива, за които да върнеш рибата е повече от естествено и не е никакво геройство или някакъв велик хуманен акт-просто така трябва да бъде-аз мисля, че трябва повече хора да започнат да мислят по този начин.
В нашата страна популацията от риба не е голяма и “Хвани и пусни” е един от начините за опазване на рибното богатство и колкото повече хора го практикуват, толкова повече риба ще има.
Разбираемо и естествено, е че всеки иска да се похвали с улова си особено с някоя по-едра риба-затова носете със себе си фотоапарат, снимайте рибата и я пуснете обратно. Ще видите, че снимките на живата риба във водата са много по-красиви от колкото когато тя е мъртва.
Един приятел казваше- “ Пусни рибата обратно във водата, за да нахраниш душата си”. Опитайте и Вие - връщането на рибата е една голяма крачка напред в развитието на всеки уважаващ себе си риболовец.  

Станислав Мънков


stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte

   Моите клубове

   Мухарски Клуб "Стримерите"

   Спининг Клуб "Стари Видри"

   Федерация на Мухарите в България

   Европейска Флай-Фишинг Асоциация