"Риболовът на дивите риби е твърден ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж" ("Game fish are too valuable to be caught only once") - Лий Улф (Lee Wulff ) - 1939 г

FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Статия от Станислав Мънков, Републикански шампион на България за 2006,2007 и 2008 година по риболов с муха и шнур
(Тази статия се отнася специално за българските разбирания за мухарския риболов и пъстървата)

В България мухарите все повече се увеличават, колеги имащи риболовни магазини постоянно споделят, че продават все повече и повече пръчки , макари, материали за връзване и т.н. И по реките също се случва човек да се засече с колега, който се опитва да замята или да сглоби линията си. Разбира се, хубаво е да се помага и начинаещите да бъдат насочени правилно и в тях да се изгради едно различно от това на останалите отношение към риболова и към рибите. Защото мухарският риблов е повече от обикновен риболов, той е свързан с постоянно търсене, развиване, мислене. В този рибoлов има норми, етика, правила. Мухарите уважават рибата, уважават колегите си. Мухарския риблов ни кара да мислим по философски за нещата като цяло, и смея да кажа, че мухарството е начин на живот.
Озаглавих материала си проглеждане, защото така наричам основния път, който (българския) мухар извървява докато започне да наподобява чуждестранните си колеги. Като тук не става въпрос за майсторство или огромни знания - начинаещи или напреднали - става въпрос за това как трябва да се мисли и гледа на риболова от всеки един човек, който твърди за себе си, че е мухар. (Моля колегите, които не са мухари да не се обиждат - уважавам всеки друг начин на риболов и в никакъв случай не го отричам).
Преди да разкажа за това как аз виждам нещата, които са основни в етиката и начина на мислене в мухарския риболов, ще засегна един много важен момент от живота на почти 100% от мухарите в България. Преди въобще да е хванал мухарка българина е ловил със друг такъм, било то плувка, дъно, блесна, булдо и всички възможни видове риболов. Не познавам човек, на който първата му въдеца да е била мухарка. В чужбина това също е често срещано, но там някои от правилата за мухарски риблов важат и за останалите начини и то с пълна сила, така че там още от хващането на въдицата, на риболовеца се налагат правила и норми, с които той свиква. Какъв е проблема у нас? Хваща например едно 14 годишно дете телескопчето и отива на реката, закача червея, подава и хваща някоя пъстървичка, почти стопроцентово я прибира, за да се похвали вкъщи. Дотук добре, лошо няма, детето може да не е чувало, да не знае, обаче в голяма част от случаите никой, нищо не му казва, и то продължава да си ходи и да си прибира маломерни пъстървички, като естествено започва да задобрява, и да осъзнава някои неща, но най-много да престане да взима маломерки. Ако хване 20 риби много ще се зарадва, че ще почерпи и съседа... Защо става всичко това е ясно на повечето, които ще прочетата този материал - закони?! Тях няма да ги коментирам.
Все пак ако някой се е замислял над това дали да продължи развитието си по-далеч от това да хване риба и за съседа, ще го замоля да продължи да чете...и дано има поне един такъв.
Следващия етап, най-често е да лови риби на блесна, но аз лично мисля, че няма кой-знае колко общо между мухарството и блеснарството. Лафонтен в книгата си Dry Fly говори за грешните представи, които се създават в представата на мухаря, който е преминал от блесна или стръв към мухата. Основната грешка е, че търси рибата на прекалено голяма дистанция от себе си и не се е научил да вижда рибата и да разчита правилно поведението и. Ползата е, че лови пъстърва и все пак научава нещо за това къде, кога и как се държи рибата. Плюсовете важат особено за малките планински потоци и реки. Където най-важно е да се знае къде да се търси рибата.
Ако сте решили да ставате мухари, абстрахирайте се от другите видове риболов, поне се опитайте. В началото е много трудно, всеки си мисли , ще отида със спининга и мухарката и ще преценя кое ще е по-резултатно. Невъзможна преценка! Винаги ще си задавате въпроса, ако бях тръгнал с блесната щях да хвана, или пък като видите някоя вдигаща се риба ще си кажете – ех, ако ми е под ръка мухарката. Това е голяма дилема, с която трябва да се преборите. Никога няма да забравя когато мой приятел - Стефан Минчев ми каза на един съвместен излет - „Ако искаш да станеш добър риболовец избери си един вид риболов”. Това е изключително вярно, аз го послушах и не съжалявам. Не ви карам да се отричате от друг вид рибoлов, но когато отивате за риба просто си кажете – днес ще ловя с това и точка. За себе си съм 100% сигурен - ловя само с муха и шнур.
Основен проблем на започващите е това да повярват в мухарския риболов и в това, че могат да хванат риба с нещо направено от козина, пера и синтетика. Тези, които ловят на стръв много лесно могат да бъдат убедени - давам им една нимфа, и нека я вържат на линията с която ловят на стръв, абсолютно по същата схема. И ако в ден, в който рибата кълве и на стръв биха хванали, а на мухата не хванат риба - значи въобще не могат да ловят риба и по-добре да се откажат от този спорт...
Вярата в една муха я прави уловиста, това важи и за тези, които вече имат мухи в кутията си - изпробвайте различни модели и сменяйте мухите –това, че веднъж сте ловили с определена муха не означава, че трябва цял живот да ловите с нея.
След като хванете първите си риби ще разберете защо мисля по този начин за мухарския риболов. Моментът на хващане на първите риби е много важен, ако още от тогава се научите да ги пускате обратно, значи определено напредвате бързо, за това е важно, обаче да знаете, че има хора, които пускат рибите. Идеята "Catch and Release" се заражда в средата на 60-те години на 20 век, като за неин основоположник се смята известния американски мухар Лий Луф (Lee Woof). Идеята е уловената риба да се пуска обратно във водата, с цел запазване на рибните ресурси и показване на уважение към рибата. Така наречения "Game angling" където рибата не е просто жертва а част от играта, достоен за почитание противник. Когато играем карти, след като победим противника си не го пържим или напълваме с доматки... а си стискаме ръцете.
Идеята бързо се развива и в наши дни да пускаме рибата е напълно нормално действие възприето от огромна част от риболовците и от всеки един истински мухар. Ако Ви е трудно да пускате всяка една уловена риба, поставете си норма, но гледайте тя да е висока - поне 30 см за пъстървата. После постепенно ще се откажете да взимате и тези риби.
Какво става с риболовеца когато пусне рибата и защо той трябва да го прави!? Първо си задайте втория въпрос, защо пускате рибата, за да кажете, че сте го направили и да се похвалите с това или за ваше удоволствие и защото Вие така сте рeшили. И бихте ли пуснали добра риба ако сте сам на реката и знаете, че никой няма да ви види ако я вземете!? Когато това стане значи напълно сте възприели идеята - Хвани и Пусни. След като вече сте върнали рибата обратно, започвате да мислите по друг начин за нея и отношението ви се променя. Започвате да я цените и да се стараета да опазите и евентуално да увеличите рибните запаси по реките, които посещавате. Зарибяването е друго върховно удоволствие, но за него ще отделя време в някой от следващите си материали.
Риболовеца с муха също така уважава колегите си, не им пречи, не им замята в краката и т.н. Всичко това е една етика, която мухарското общество в България трябва да се опита да изгради, без да се доказваме кой е по-велик. Обичам да казвам, че е хубаво да се обсъждат идеи не хора и когато се видя с някой колега да си поговорим за риболов, а не за това как той бил хванал повече риба от някой друг...
Има още правила и етични норми в мухарството, но тези са достатъчни за един начинаещ колега. Когато сте на реката правeте си изводи, опитайте се да разгадаете поведението на рибите, опознайте насекомите, с които се хранят и нещо, на което много държа - наричайте нещата, с истинските им имена, макар и те да са чужди - така се научава един международен речник от думи който би бил валиден при всеки мухар в света и казвайки името на някоя муха, тактика или начин на водене, вие ще се разбирате дори без да знаете езика на колегата. Много е грешно да се мисли, че някой е открил нещо ново в този риболов особено ако става въпрос за начин на риболов, подаване или определена муха. Всички тези неща са отдавна установени и открити и трябва да се изучават. Това няма как да стане ако не четем и не се интересуваме. Всичко това прави мухарския риболов толкова интересен - вечното развитие, постоянната жажда за знания. Едва след дългогодишна практика и опит, човек може да твърди за нещо иновативно, което обаче е сравнено с откритите до тогава неща и което се е доказало многократно. Понякога е нужен цял човешки живот за откриването на нещо различно. Това не значи, че не трябва да се споделя и обсъжда наученото. Колкото повече научаваме за мухарския риболов, толкова повече разбираме, колко малко знаем и продължава стремежа за още знания... поне при мен е така.
Сега ще разкажа един риболовен излет, в който ако сте разбрали статията до тук ще открието много общо с разказа и това, което съм написал по-горе.
Бяхме четирима души ловящи на муха, като единия беше напълно начинаещ колега и аз го взех с мен да ловим заедно, и ако мога с нещо да му помогна. Другите двама тръгнаха в друга посока. В началото дадох основни насоки на колегата и после го оставих сам на реката. Клъвна ми една маломерна балканка, но се откачи. Продължих обнадежден по реката. Вървенето беше много трудно - имаше много сняг а аз нямах ботуши. По реката имаше следи от скоро минали преди нас колеги. Избързах напред и се засякохме с тях - бяха две момчета не по-големи от 12 години с телескопчета в ръце. Запитах ги хванали ли са риба, те ми отговориха, че са хванали две риби. Поздравих ги за успеха и ги попитах дали ако хванат малка рибка ще я вземат. Тук вече много се учудих на отговора им - казаха, че са пуснали рибките, които са хванали, защото и двете били малки. Наистина се възхитих и им пожелах приятен риболов, дано не са ме излъгали.
Продължихме с Владо, така се казваше колегата, нагоре по реката. Промуших се на едно много трудно за подаване място и спуснах нимфата отвесно. Последва моментален удар и след две минути приятна борба извадих доста добра за тази река риба – балканка около 30 -32 см - черна с огромни кървавочервени точки. Рибата беше наистина много красива, отдавна не бях хващал такава прелест. Намокрих ръката си във водата и я хванах през корема. Владо наблюдаваше всичко и много се зарадва - особено като видя съвсем приличния за нашите условия размер на рибата. Показах му я и му се усмихнах, след което я пуснах обратно. Така бих постъпил и ако бях сам на реката, но ми стана много приятно, това че точно начинаещ колега наблюдаваше всичко и имах невероятната възможност да му дам пример.
До края на деня не хванахме повече риби. Бях щастлив и доволен от случилото ми се. Точно преди да се качим по колите се засякохме с местен колега - очевидно от „Стръвпротивата” както се изразява един мой приятел. Изгледа ни пренебрежително и едва си отвори устата - има ли?
Отговорих му, че няма. После той ни пита до къде сме ходили - аз му казах, че сме прегазили цялата река. Той се нацупи и продължи по пътя си.
Никаква учтивост, никаква колегиалност.
Не мислете, че като пиша това съм се родил с мухарка в ръце. И аз съм минал по целия този път който описах, но мисля, че съм се осъзнал твърде късно. Затова пиша тази статия, за да спестя лутането на някои хора, за да им помогна да прогледнат. Като благодаря на тези, които помогнаха на мен.
П.П. Сега си спомних как преди години дойде един човек у нас, мисля, че се казваше Богомил, трябваше да помогне нещо на баща ми. Видя ми телескопа и кошчето и леко ми се скара за това къде и как ловя. Тогава не обърнах внимание, сега го разбирам напълно и споделям неговото мнение, и аз бих сторил същото на негово място!

Станислав Мънков


stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte


    

   Моите клубове

   Мухарски Клуб "Стримерите"

   Спининг Клуб "Стари Видри"

   Федерация на Мухарите в България

   Европейска Флай-Фишинг Асоциация