FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов


Тошо Атанасов (Theo Atanassov) и детската школа на EWF
Безспорно едно от най-впечатляващите неща на изложението ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) близо Мюнхен бе детската школа, ръководена от Тошо Атанасов и затова ще започна поредицата от репортажи и снимки точно от там. Започнали са с тази инициатива преди няколко години и в момента тази школа се радва на изключително голям интерес от децата и техните родители. На малчуганите бяха отделени две огромни маси една срещу друга с по 5-6 подготвени работни места на всяка от тях. Във всеки един момент тези места бяха пълни с деца, връзващи или своята първа муха или връзващи поредната си добра муха, докато техните родители разглеждат изложението. Всичко това се случва под зоркия поглед на Тошо (той по принцип не обича да изтърва нещо :) ) и понеже децата последните години са много повече отколкото може да контролира един човек, тази година основен помощник му беше Бернд Гайер (Bernd Geier) - сертифициран кастинг инструктор (FFF Europe) и много добър връзвач. Освен това всеки един от връзвачите на EWF, които не бяха никак малко по време на изложението отдели по един час, през който помагаше на децата. Какво по-добро за интересуващите се деца да те учат такива световни връзвачи. Материалите, които им бяха предоставени на масите за връзване се виждат и от снимките - много и много разнообразни. И докато много от децата връзваха своите първи мухи, за други от по-напредналите имаше организирано състезание по връзване на мухи. В една от почивките за мен и пиейки си кафето (което Тошо любезно ме бе почерпил ;) ) успях да видя мухите, които бяха вързани от децата. Разгледах ги с интерес, още повече, че темата беше и любима за мен - "Стример". Децата бяха вързали много добри модели, особено като им виждах и възрастта - 9-10-11 години беше най-често срещаната. През целите два дни на панаира Тошо се раздаваше за малките, но това няма да учуди никой, защото вече го познаваме как се раздава от нашите сбирки. Тук е мястото и момента да му БЛАГОДАРЯ за всичко, което преживях през тези два дни на EWF!

Комисията, оценяваща състезателните мухи (момчето в журито Валентин Щро е син на организаторите на събора Михаела и Робърт Щро):

Бернд Гайер:

Тошо Атанасов избирайки по-добрата от мухи с равен брой точки:

Пълните маси с млади муховръзвачи:

Победителят от състезанието - муха, за която с Бернд (също обичащ риболова на распер и щука) единодушно обявихме за "asp-killer":

Награждаването на най-добрите деца - наградите бяха дадени от почти всички фирми, участващи в изложението - бяха много и много сериозни. Радвам се, че чух и че едната от тях е дадена и от нашата компания BFC wink :

В заключение мога да кажа, че работата на Тошо и EWF с децата ме мотивира страшно много, и имайки достатъчно събран опит от организирането на няколко детски спининг-училища смятам, че ще успеем да приложим много от европейските идеи и при нас още от тази година!


Българското представяне на EWF 2013
Българското представяне на това страхотно изложение се увеличава. След миналогодишното участие на BFC (Bulgarian Flyfishing Company) и постигнатия успех с тяхното оборудване и собствена търговска марка, тази година участваха като изложители и Трута Турс (Trutta Tours) - Станислав Мънков и Даниел Крилов с техните туристически продукти. Освен търговското участие Стани Мънков беше подготвил и презентация на тема "Flyfishing in Bulgaria - History and Today", която изнесе и през двата дни в специалните лекторски зали. Интересът не беше огромен, но въпреки това смятам, че много хора вече знаят, че ни има на мухарската карта. От зяпачите, освен мен, бяха дошли Данчо Савов, Наско Куртев, Божо и Владо Кондов (с последните двама се видяхме за първи път, Наско също не го бях виждал много отдавна ... явно в Мюнхен е мястото ...) Вярвам, че догодина българското присъствие и като изложители и като посетители ще бъде още по-голямо.
Щандът на BFC:

Трута турс ... и двата дни връзваха едни и същи нимфи ... не успях да ги разбера, но се надявам да ми обяснят някой ден ;) (цветът на волфрамовите глави го сменяха обаче от време на време):

Част от лекцията на Стани Мънков:


Хенрик Мортенсен (Henrik Mortensen) - Denmark-USA
Един от хората, заради които посетих това изложение. Хенрик Мортенсен е култова личност в замятането с двуръчни мухарски пръти. Първата ми "среща" с него бе на две ДВД-та, които Борката от Варна ми бе дал много отдавна - "The Perfect Cast" - едни от първите му филми, още когато работеше за Сиера. Миналата година Тошо донесе и гледахме при нас един от последните пък филми, в които ставаше въпрос предимно за суич-пръти и бе сниман на реката Каскапедия в Канада. В него той ловече сьомгите на суха муха като замяташе със суича само с една ръка, а когато сложи тюб-мухите започна да замята със същия прът и с двете ръце. Лятото, когато се върна Пламен Петров от Франция страшно много говорихме за Мортенсен и ми подари една от неговите книги - "Fly Casting Scandinavian Style" (Благодаря, Пламка!) - страхотна книга, която задължително трябва да има всеки, който иска да работи с двуръчни пръти. С две думи - бях подготвен и знаех точно какво исках да видя. Презентацията на Хенрик Мортенсен беше първа в съботния ден. Аз естествено също бях от първите, които заеха местата около басейна за хвърляне. Презентацията се казваше - "The Scandinavian Style with two-handed rods and switch rods. The advantages of using shooting heads" - достатъчно красноречиво говореше точно какво ще видя. Кастинг с двуръчни въдици, кастинг със суич-пръти - с една ръка и с две ръце - спираше се на основните моменти в различните кастове, движението на тялото при каста (стилът "Мортенсен"), работата с главите - спей, сканди и скеджит. Всичко, което бях чел и гледал в книгата му го видях на живо пред мен. Излично е да казвам, че и втория ден отново бях на басейна за повторението на презентацията на Хенрик Мортенсен и много трудно бих могъл да опиша колко бях шастлив от присъствието си на басейна по време на неговите половин-часови презентации. Естествено всички пръти и оборудване бяха "Zpey", които присъстваха и със специален щанд вътре в една от залите (лесно се познават по патентованите "изкривени" дръжки на двуръчните пръти).

Суич - пръта не е двуръчен прът - това е едноръчен прът, с който можете да замятате и с двете ръце ! Х.Мортенсен
При всеки каст - дясната ръка е техниката и прецизността - тя държи въдицата, а лявата ръка е енергията ! Х.Мортенсен


Игор Станчев - Македония
Много отдавна исках да се запозная с Игор - един превъзходен връзвач на световно ниво, както и неговата съпруга Надица, която не му отстъпва по никакъв начин. Много съм слушал за тях, много техни мухи съм виждал (http://www.fishingflies.com.mk), задочно ги познавам от Тошо, знам и за аквариумите им вкъщи с истински насекоми и фотоапаратите, които само чакат излюпването им, за наградите им от всякакви световни състезания по връзване няма да говоря - може да ги разгледате на сайта им ... Игор и Надица са гости на много изложения, а на EWF 2013 най-накрая се запознах с Игор и видях и на живо мухите им - трудно се описват - прекрасни модели и също толкова профeсионално вързани. На снимката долу е негова муха, която вече краси бюрото ми в Русе ...


Mikael Frödin (Майкъл / Мики Фрьодин) - Sweden - Швеция
Миналата година (2012) служебно участвахме като изложители на едно от най-големите IT изложения в света, а именно CeBIT в германския град Хановер. Точно три дни преди да започне изложението в Хановер, гермаската мухарска фирма ADH Fly Fishing, един от лидерите на немския пазар, който е меко казано огромен, беше организирала собствена сбирка-изложение, на което беше поканен и Мики Фрьодин. Как ли не се опитах да завъртя нещата, за да го посетя, още повече, че се организираше в едно градче на не повече от 30 км от Хановер ... не успях и откровено много съжалявах за пропуснатия шанс. После се оказа, че и канадката April Vokey е била там. Тази година след твърдото и ясно намерение на всяка цена да бъда на EWF независимо от всичко, често поглеждах в списъка с поканените връзвачи, с надеждата да видя Майкъл Фрьодин. Страшно се зарадвах, когато една вечер, месец преди началото на EWF, Тошо Атанасов ми звънна по телефона и каза, че Фрьодин ще връзва на шанда на една фирма. За мен той определено беше един от хората, които най-много исках да видя на живо, имайки впредвид залитането си по тюб-мухите последните години, а точно той е един от най-добрите и това е безспорно. Е видях го, върза ми по една туба и двата дена пред мен, поговорихме си (доколкото въобще мога да говоря с моя "Тарзан Инглиш") - наистина е много добър. Докато връзваше едната туба пипвам пакетчето с кон-хедите, за да видя размера просто ... "Това е моята система" - скромно ми казва Фрьодин и започва изначално да ми обяснява. Бързо го прекъснах, че знам всичко за неговата система и освен, че знам ами и имам от всички негови продукти (и съм ги изпробвал при това), че съм му гледал всички негови филми и т.н. Изумих го като му казах, че съм България и че неговата система (F.I.T.S.) я има и там (тук е мястото да благодарим на Зиги). Научих от Мики един страхотно полезен трик при поставянето на джънгъл-кока при тубите, който определено ще остане в спомена и разказите като "трика, който ми показа Мики Фрьодин" wink . Ето и неговият личен сайт - http://www.frodinflies.com

 


Скот Маккензи (Scott Mackenzie) - Шотландия (Scotland)
Огромно удоволствие бе за мен да срещна на живо легендарния в спей-кастинга шотландец Скот Маккензи. За първи път видях името му преди години в английското списание "Fly Fishing & Fly Tying", където рекламираше двуръчните пръти на Daiwa, след това отново преди няколко години Тошо Атанасов ни пускаше филми с трикратния световен шампион по спей-кастинг Маккензи. Е, на EWF 2013 гледах и двете му презентации, където естествено басейнът за кастинг му бе безумно къс и презентациите завършваха на канала, пресичащ манастира и който предоставяше около 40 свободни метра за дистанция. Естесвено замяташе със спей и суич пръти, на които е дизайнер и които може да видите на неговия сайт - http://www.mackenzieflyfishing.com


Роман Мозер (Roman Moser) - Австрия (Austria)
За него каквото и да говорим - винаги ще е малко. Изключително комплексна личност в мухарския риболов, един от учениците на големия Ханс Гебецройтер. Превъзходен връзвач, кастингист, с много написани книги, публикации, филми, собствена търговска марка на мухарски продукти и с много последователи, като такива има естествено и у нас. Данчо Савов беше пуснал по нашите форуми добра статия за Роман Мозер, откъдето може да прочетете повече за него. Отделно естествено може да посетите и личния сайт на Мозер - http://www.romanmoser.com . Още в петък, преди откриването в събота на изложението открих "мястото" му за връзване и съответно на следващия ден гледах и създаването на мухите му. Присъствах и на презентацията по кастинг естествено. За мен бе огромно удоволствие да видя тази жива легенда в мухарския риболов!


 

Чарлз Жарден (Charles Jardine) - Великобритания

Чарлз направи невероятно шоу на басейна за кастинг и през двата дни. Въпреки, че съм гледал клиповете от предишни години страхотно ме изуми с поведението си, чувството за хумор, което бе вложил в своята презентация и прекрасния фин кастинг, който показа. трудно може да се опише с думи всичко това - просто трябва да се види - затова ще пусна и повече снимки. Отделно през останалото време си имаше шанд, на който рисуваше и където освен, че гледах с какви техники рисува големите пъстърви, успяхме да си поговорим малко и отново да обещае, че ще дойде и в България.


Ханс ван Клинкен (Hans van Klinken) - Холандия (Netherlands)
Нямаше начин да го пропусна ... Няма начин да съм хванал толкова пъстърви, а и не само пъстърви на Великата за мен муха "Клинкхамър Спешъл" ("Klinkhemer Special") и да не се запозная на живо с нейния създател Ханс ван Клинкен. Разположен до Игор Станчев от Македония Ханс се оказа страхотен веселяк - не спря да се смее през цялото изложение. Изгледах заедно с една голяма група деца как се връзва (естествено не като мен) оригиналът на "Клинкхамър"-а - чувството да стоиш пред Ханс и да виждаш как се връзва мухата, с която си вдигал толкова риби е страхотно и го пожелавам на всеки да го изпита!  


Ян Гордън (Ian Gordon) и Гари Скот (Gary Scott) - Шотландия (Scotland)
Още двама световни шампиони по спей-кастинг от големия шотлански тим. Те за разлика от Скот Макензи нямаха презентации, а представяха DVD "Blue Charm - Salmon Fishing in Scotland", Fly Fishing and Guiding in Scotland. С Гари Скот Тошо ме запозна още в петък, ден преди откриването на изложението. Той имаше часове за платени курсове по кастинг със спей пръти и се оказа, че дори и снимка не съм му направил, докато Ян Гордън успях да го погледам на канала докато показваше кастинг на един начинаещ и да направя две снимки. През цялото изложение и двамата бяха облечени в изключително атрактивните традиционни шотландски поли.


Гари Бьоргeр (Gary Borger) - САЩ (USA)
Признавам си, че до началото на тази година не бях чувал това име ... blush (посипвам си главата с пепел). Д-р Косьо Братанов си беше закупил две от макарите на Гари и бе останал страшно доволен. При един от разговорите ни с него спомена, че ще видя на живо Гари в Германия и ми обърна внимание на неговата личност. Поразгледах му сайта, после и Тошо в Мюнхен на изложението ми поговори за него. Оказа се изключително комплексна личност, с много написани книги, връзвач и кастингист - един от сериозните американски мухари, консултант на Робърт Редфорд за филма "Там тече река". Кратката му биография може да прочетете на сайта на EWF, а предполагам за всеки ще е интересно да посети и неговия блог. На самото изложение гледах как връзва стримери и естесвено и кастинг презентацията - типично американски стил на замятане, представен много добре от Гари.


Мики Маури (Michael Mauri) - Германия / САЩ (Germany / USA)
Преди да тръгна за Мюнхен в един от българските мухарски форуми се заформи дискусия около личността на Мики Маури и неговите умения в кастинга. Обещах като се върна да споделя мнение - хвърля много добре и определено не случайно е един от кастърите на EWF. В петъка - ден преди откриването бяхме седна ли на по бира с Тошо на масите във вътрешния двор. Мина Мики, Тошо го извика, запозна ни, Мики ме покани ако имам време да се завъртя при тяхната група за малко "fun" и да похвърляме, но естествено мен лекинко ме досрамя и не посмях да му се натрапя. На самото изложение му изгледах презентациите и двата дена. Определено е шоумен и завладяваше публиката, но и кастовете му бяха перфектни - яко двуръчни въдици и шутинг хед-и (да не забравяме все пак за какво бях отишъл). Естествено и с едноръчните не се справяше по-зле и с удоволствие ще изгледам представянията му и през следващата година. Сайтът на Мики Маури - http://www.mauri-flyfishing.us


Марк Петижан (Mark Petitjean) - Швейцария (Switzerland)
Факт е, че EWF в Мюнхен (Германия) събира на едно място и под един покрив най-големите имена в световния флай-фишинг. Безспорно едно от тях е на французинът, който отдавна живее във Швейцария Марк Петижан (Mark Petitjean). Стани Мънков и Стоян Филипов разказваха много пъти за него след всеки Британски мухарски панаир (British Fly Fishing Fair), аз се запознах по подробно с мухите му от книгата "Tying Flies with CDC", в която е един от представените връзвачи. Той е един от хората популяризирали CDC перата като материал за връзване и направили го толкова популярен. Притежава собствена търговска марка и е производител на изключително висококачествени мухарски продукти, които може да разгледате на неговия сайт - http://www.petitjean.com (цените също естествено отговарят и са съизмерими с качеството). Аз лично съм ползвал преди време неговите меджик глави (Magic Heads), с които бях заловил доста распери и което пък ме навежда на мисълта, че имам останали доста главички и от двата размера, които си бях взел преди и трябва да ги понавържа. На EWF 2013 Марк участваше с доста голям щанд, напълнен естествено с неговите продукти, на които той и колеги демонстрираха безспорните им качества. Продуктите му са уникални във всеки един смисъл и предполагам, че ще е огромно удоволствие за всеки който може да си позволи да ги използва. Не мога да кажа, че не ме изненада когато върза един страхотно играещ стример само с помощна на неговата щипка (Magic Tool). 


Йорг Шуфт (Joerg Schuft) - Германия (Germany)
Един страхотен връзвач, макар и много малко познат у нас. С него Тошо ме запозна още в петък - ден преди началото на панаира, а аз успях да гледам няколко тюб-мухи, докато връзваше следващите дни. Страшно прецизен връзвач, изключителен майстор на сьомговите мухи, някои от тях може да се видят и от неговия сайт - http://www.joerg-schuft.de .


Анди Вайс (Andy Weiss) - Германия (Germany)
С него се разминахме миналата година, когато не успях да отида на срещата на ADH (А Де Ха) близо до Хановер, където той беше поканен заедно с Мики Фрьодин, канадката Ейприл Вокей (April Vokey) и други сериозни имена в европейския и световен флай фишинг. Интересът ми към него и мухите му ще стане ясен веднага когато разлистите по-надолу снимките ... Анди е част от екипът на http://www.prosportfisher.com/ , а на EWF 2013 връзваше на щанда на едно от водещите немски списания за риболов с муха и шнур "Fish und Fliege". Единият от долните щукарски стримери по снимките (бяло и синьо) го върза пред мен, аз естествено хубавите неща не ги пропускам и забравям (затова и снимам) и с този модел дръпнах доста щуки тази година по Дунав.


Ханс Айгнер (Hans Aigner) - Австрия (Austria)
Още един голям представител на австрийската школа по риболов с муха и шнур - ученик на Ханс Гебецройтер, продължил неговото флай фишинг училище, член на клуба "Приятели на Гмунден Траун" (Freunde der Gmundner Traun). С интерес изгледах цялата презентация на Ханс Айгнер - основната разлика при този тип хвърляне от английския и от американския стил, много видове различни кастове, използвани при риболов. Нямаше нещо, което Тошо да не беше показал при всичките сбирки в България и на което да не ме е научил, въпреки това ми бе страшно интересно да го видя отново. Ханс хвърляше и показваше със страхотна лекота, по време на каста прехвърляше пръчката от дясната в лявата ръка и обратно докато обясняваше и се шегуваше - кастовете му бяха просто перфектни. 


Анти Гуторм (Antti Guttorm) - Финландия (Finland)
Още с пристигането на изложението Тошо Атанасов ме запозна с Анти Гуторм - беше на един от първите щандове. Думите на Тошо бяха - "Запомни го това момче и го виж как хвърля - Жесток е!" Не пропуснах и двете му презентации! Анти обясни, че на неговата домашна река обикновено ловят щуки и сьомги. Показа кастинг с едноръчен мухарски прът висок клас (9-ти) за риболов на щука и съответно кастинг с двуръчен прът. Лекотата, с която замяташе беше за завиждане. Между другото Тошо в разговора с Анти го попита дали ще ми покаже нещо лично на мен и отговора беше "Няма проблеми !". Аз обаче с уменията си с двуръчни пръти от тогава си признавам, че определено ме досрамя. След вече почти едногодишни лекции от Тошо, тренировки и много риболови и риби зад гърба си със суича смятам, че при следващото посещение на EWF няма да пропусна подобна възможност. 

Цитати от приятели

" Д-р Константин Братанов Какво чух?... Чуйте и вие.......ето тук... звукът от перфектната сглобка , лекото девствено шумолене на калъф изнизващ се от новият си тубус.. Лекото проскърцване на гладка шнурова повърхност..Плющене от косене на трева с мухарка.. Нежният, готов за подвизи аванс.. Чух как излиза потта от кожата под палещото слънце..изтикана от безжалостният упорит ентусиазъм мотив – “Да пробвам всичко.”..То е тук!...Кога , ако не сега!..
  "
Д-р Константин Братанов - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация