FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

Национален Мухарски Събор - Вонеща Вода - 2016

На 18-19 Юни във Вонеща Вода се проведе поредния VIII-ми Национален Мухарски Събор, организиран от Федерацията на Мухарите в България и в частност от мухарските клубове "Царевец" - Велико Търново и "Стримерите" - Русе. Отново се събрахме риболовци с муха и шнур от цялата страна, като изключителен наш гост бе и живата легенда в мухарството - Роман Мозер! Смятам, че всеки посетител и участник ще отнесе незабравими спомени от тази среща!

 


Снимки: Наталия Борисова, Д-р Константин Братанов, Димитър Митев, Илиян Трифонов, Росен Велев - възможно е в галериите да е попаднала и снимка, на която да не съм споменал автора, за което се извинявам предварително. Благодаря на всички за предоставените снимки !


Базата и организацията

Базата и организацията

<< Галерия със снимки

На ежегодната сбирка на Управителния Съвет на Федерацията през Декември в София решихме да проведем за втори път националния събор в  хотел "Релакс-Кооп" във Вонеща Вода. Повече за предимствата на тази база съм описал в репортажа от 2015 година. За съжаление тази година персонала на хотела не бе на нужното ниво, но се надявам този факт да не е помрачил иначе страхотното настроение по време на събора. Основната тежест по организацията отново падна върху велико-търновския клуб "Царевец" и русенския "Стримерите". За Федерацията на Мухарите в България, а предполагам и за абсолютно всички обичащи риболова с муха и шнур в България бе огромно удоволствие, че Роман Мозер прие нашата покана и ни гостува на нашия Национален Мухарски Събор! Съвсем естесвено той изнесе огромната тежест и внимание и всички видяхме връзване на мухи и кастинг от най-висша класа директно от една от легендите на световното мухарство. Концентрирахме се върху дребните подробности около организацията и мисля, че успяхме да изчистим огромна част от пропуските от предишния събор. Спазихме достатъчно точно предварително обявената програма от нас. Бранко Марков изпълни ролята на водещ на събора през тези два дни и оповестяваше какво и къде се случва, Мартин Стойков (Martuni) по предварителна уговорка снимаше и пускаше в социалните мрежи актуални снимки на всички мероприятия, фотографите Наталия Борисова, Д-р Костантин Братанов и Димитър Митев бяха през цялото време по местата си и резултата е налице. Наци направи всички банери, които предварително анонсираха събора, Румбата за щастие бе в България и ни направи джаз-вечерта. Янис Ганчев бе осигурил отново спонсори за мухарското вино и сладките торбички за децата, Стани Мънков цяла седмица бе персонален шофьор и гид на нашите гости Роман Мозер и съпругата му, Стефчо (Царевец-Мелон) натовари и отново докара необходимите бюра от Търново както и осигури безжичните микрофони, моята съпруга Милена с помощта на много деца успешно се справиха с регистрацията на всички посетители, Бате Райко Загоров бе невероятно стабилен този път и отдавна очакваната лекция стана факт, връзвачите определени тази година да застанат на масите за връзване бяха подготвени перфектно и така - смятам, че се справихме с още хиляди дребни подробности, за да се получи събора наистина на европейско ниво. Огромна благодарност на всички взели по някакъв начин участие в работата по подготовката - гордея се, че ви познавам!

 


Регистрацията

Регистрацията<< Галерия със снимки

Този път отговорността по регистрацията се падна на моята съпруга Милена, която с помощта на децата Цвети, Теди и Нико се справиха блестящо. Всички посетители получиха традиционните баджове, стикери на Федерацията и съответно безплатните талони за томболата. 

 

 

 

 

 


Откриването

Откриването<< Галерия със снимки

Националният Мухарски Събор 2015 във Вонеща Вода традиционно бе открит от председателя на Управителния Съвет на Федерацията на Мухарите в България Данчо Савов. Пред основната лятна сграда, предназначена за провеждане на събора, Данчо поздрави с "добре дошли" всички гости на събора, фирми - изложители, гостите от чужбина, както и всички клубове, членуващи във Федерацията. Обявена бе програмата на събора, както и да направим и хубава обща снимка ...

 

 

 

 


Наградите

Наградите<< Галерия със снимки

И на този събор подготвихме по едно съвсем скромно плакетче на нашите гости от чужбина, което отново представляваше стилизирана дървена карта на България на стойчица, с логото на Федерацията на мухарите и благодарствен надпис на немски език. Отделно аз бях подготвил традиционните награди "Iantra Fly Fishing Awards" за съществен принос за развитието на мухарския риболов в България - за 2016 година носител е Константин Карагьозов от Пловдив. Огромната ми изненада дойде и от връчената ми от Данчо Савов грамота от името на Федерацията - Благодаря на всички приятели!

 

 

 


Фирмите изложителки

Фирмите изложителки<< Галерия със снимки

За съжаление този път някои от фирмите, вносителки на мухарски материали не успяха да вземат участие поради физическа невъзможност - Филстар имаха участие в Германия на най-голямото европейско изложение, а Бент Фишинг имаха гости от чужбина. Българска Мухарска Компания (BFC - http://bfcflyfishing.com) естествено взеха активно участие на събора, представяйки много голяма част от предлаганите от тях продукти, Бейскамп (Basecamp - http://basecamp-shop.com/products/vodni-sportove/ribolov) отново присъстваха с основната дистрибутирана у нас компания - Patagonia, както и с други подходящи за нашия спорт като Go Pro, Gerber, Silva и т.н. Стани Мънков (http://www.mankovflyfishing.com/shop) също традиционно представи своите продукти на неговия щанд, Пламен Иванов (http://plamenflyfishing.blogspot.bg) също представи направените от него уникални мухарски пръти, Илиян Трифонов показа страхотните кепове (http://flyfishing.iantra.com/fly-fishing/tackle/accessories/274-pi-landing-nets), които изработва вече толкова години. 

 


Кастинг-презентация - Роман Мозер

Кастинг-презентация - Роман Мозер<< Галерия със снимки

Тук вече каквото и да напиша ще е малко! Мисля, че всеки един присъстващ усети харизмата му и осъзна защо Роман Мозер е толкова голям! Направи две презентации - по една в двата дни въпреки ужасния пек. Първата бе на тема - история на флай фишинга и в частност флай кастинга, а на втория ден показа предимно трикови кастове или т.нар. "кастове, които ловят риба". Презентациите му бяха на английски, а Стани Мънков превеждаше "в ефир" на български език. Аз три години съм гледал по два пъти неговото участие на басейна за кастинг на EWF в Мюнхен, но съвсем друго е да гледаш Роман Мозер в България. Няма начин с думи да опиша това, което показа и се надявам, че голяма част от тези презентации ще ги има в читав вид на заснетото видео, което скоро ще обработя.

 

 

 


Кастингът

Кастингът<< Галерия със снимки

Също абсолютно традиционно за повечето мухарски събори направихме и кастинг клиник - с основното участие отново на Тошо Атанасов и Стани Мънков. С присъщото за тях себераздаване те успяха да коригират конкретно на много от нас грешките при кастинга - кастинг клиника е невероятно полезно занятие, където просто за няколко минути могат да се разберат неща, за които всеки самостоятелно да ги усвои може да изминат години. Аз бях извадил отново двуръчни мухарски пръти, както и едноръчни във високите класове. Роман Мозер също взе участие в кастинг-клиника - аз лично завинаги ще запомня някои неща, които ми показа. Препоръчвам на всички, които имат някакви затруднения с подаването на мухата с шнура на следващите събори да отделят време на тази част от програмата ...

 

 


Лекцията на Райко Загоров

Лекцията на Райко Загоров<< Галерия със снимки

Това бе лекцията старателно подготвена от Бате Райко Загоров за предния събор, на който поради служебни ангажименти, възникнали в последния момент не успя да присъства. Миналага година пък поради лошото време бе заета и залата, но този път всичко бе по предвидената програма и успяхме да изслушаме всички подпрани любопитни факти около историята на големите производители на мухарски пръти. Бате Райко за пореден път ни доказа, че няма равен у нас по всякаква материя свързана с мухарките ...

 

 

 

 


Връзване на изкуствени мухи - Роман Мозер

Връзване на изкуствени мухи - Роман Мозер<< Галерия със снимки

Това бе втория "гвоздей в програмата" - да гледаш как Роман Мозер връзва своите мухи в България - Безценно! За двата дни върза десетки мухи, част от тях бяха - RM Baloon Caddis, RM Caddis Pupa, Green Rock Worm, RM Delta Wing Emerger, Gost Fiber Quad Wing Dun, Tungsten Head Sculpin, Gurgler и много други. Рутината, с която връзваше, показваше и обясняваше всеки елемент на мухата и защо е така бе просто поразяваща!

 

 

 

 

 


Връзване на изкуствени мухи - Константин Карагьозов

Връзване на изкуствени мухи - Константин Карагьозов<< Галерия със снимки

След страхотното си представяне като гост - връзвач на EWF 2016, Коцето Карагьозов (Kody) от Мухарски Клуб "Майна Флай" - Пловдив отново взе участие на масите за връзване и на нашия национален събор. Мухите му са просто неземни!

 

 

 

 

 

 


Връзване на изкуствени мухи - Д-р Константин Братанов

Връзване на изкуствени мухи - Д-р Константин Братанов<< Галерия със снимки

Д-р Косьо Братанов не веднъж е доказвал, че не следва класически линии и вкарва много иновации в муховръза у нас. Отдавна не беше се включвал във връзването по срещите и таки година за всички определено бе много интересно. Особено използването на цветния силикон при изработката на малки стримери - много лесен и ефективен начин за оформянето на главичките. Тези мухи се доказаха при риболова на распери и кефали по Тунджа. Лично аз ги виждах за първи път, но веднага след събора си навързах различни модели с този силикон и ги използвах при излетите си в Съединените Щати - хванах четири вида риби на тях. Определено този тип мухи с използването на цветния силикон по идеята на Д-р Косьо ще заемат своето място в моите кутии, а вярвам и на още много други.

 

 

 


Връзване на изкуствени мухи - Станислав Мънков

Връзване на изкуствени мухи - Станислав Мънков<< Галерия със снимки

Стани Мънков както всяка година заедно с презентираните от него оборудване и материали показва и връзване на пъстървови модели изкуствени мухи. Абсолютен майстор и в изработката на мухите и в ловенето с тях - доказано!

 

 

 

 

 

 


Връзване на изкуствени мухи - Росен Велев

Връзване на изкуствени мухи - Росен Велев<< Галерия със снимки

Аз този път реших да докажа, че връзването на стримери е абсолютно лесна работа. Показах няколко модела стримери, които се връзват с елементарни материали за по няколко минути всеки. Въпреки своето елементарно връзване обаче тези стримери съм доказал, че са много уловисти за много видове риби!

 

 

 

 

 


Децата

Децата<< Галерия със снимки

За съжаление работата с децата не потръгна по ноти, но благодарение на BFC (http://bfcflyfishing.com), които осигуриха менгеметата, инструментите и материалите за връзване на децата идеята се получи. За мен най-радостно бе включването на Димитър от Велико Търново, който определено се оформя като младата надежда на търновския клуб. Надявам се детското училище по връзване да се превърне в традиция и да увлича все повече деца.

 

 

 

 

 


Образи

Образи<< Галерия със снимки

Тук думите са излишни - атмосферата на събора се усеща във всяка една от тези снимки ...

 

 

 

 

 

 


Вечерите

Вечерите<< Галерия със снимки

Повече снимки, където вероятно всеки ще се открие ... 

 

 

 

 

 

 

 


Томболата

Томболата<< Галерия със снимки

Мисля, че организирането на импровизираната томбола бе едно страхотно попадение на предишния събор и допълни по своеобразен начин празника наречен "национален мухарски събор". Предоставени бяха страшно много продукти и от фирмите - участници и от много от различни участници - всички предоставени неща се виждат много добре от снимките. Всеки един регистриран гост на събора бе получил безплатен талон за участие в томболата, отделно всеки, който желаеше по някакъв начин да подпомогне Федерацията на Мухарите в България можеше да закупи за 1 лев допълнителни талони. Подаръци получиха много от нас, от друга страна успяхме да съберем 300 лв, които влязоха в касата на Федерацията. Благодаря от името на организаторите на всички предоставили продукти и на всички закупили допълнителни талони! Задължително разгледайте снимките, а на видео има записано почти цялото теглене ... усмивките по лицата говорят сами за себе си ...

 

 


Джазът

Джазът<< Галерия със снимки

И отново - за втори път - ДЖАЗ на Националния Мухарски Събор! Просто невероятно удоволствие! Румбата Халачев, който също е мухар се представи отново просто жестоко!

 

 

 

 

 

 


Нощният кастинг

Нощният кастинг<< Галерия със снимки

Нощният кастинг - на почти всички предишни събори присъстваше като неписана част от програмата. На предишния го бяхме включили официално в програмата, но тогава лошото и дъждовно време ни развали голяма част от нея. Този път обаче всичко си бе на мястото - Стани Мънков бе взел и своя фосфоресциращ шнур и нещата се получиха от само себе си ...

 

 

 

 

 


Фотографите

Фотографите<< Галерия със снимки

Огромни благодарности на нашите фотографи - Наталия Борисова, Д-р Косьо Братанов, Димитър Митев. Всички тези снимки са благодарение на тях ... (естествено и аз имам няколко снимки wink) ... Благодарности и на и екипът на БНТ2, които успяха да дойдат втория ден от събора и да направят отново много добър филм.

 

 

 

 

 


 
 
 

Цитати от приятели

" Д-р Константин Братанов Какво чух?... Чуйте и вие.......ето тук... звукът от перфектната сглобка , лекото девствено шумолене на калъф изнизващ се от новият си тубус.. Лекото проскърцване на гладка шнурова повърхност..Плющене от косене на трева с мухарка.. Нежният, готов за подвизи аванс.. Чух как излиза потта от кожата под палещото слънце..изтикана от безжалостният упорит ентусиазъм мотив – “Да пробвам всичко.”..То е тук!...Кога , ако не сега!..
  "
Д-р Константин Братанов - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация