FlyFishing.BG - Онлайн магазин за мухарски риболов

ErlebnisWelt Fliegenfischen (EWF) - Мюнхен - 2019


Тошо Атанасов (Theo Atanassov) и детската школа на EWF

Не може да има EWF без Тошо Атанасов ... wink Прекрасната инициатива на организаторите за деца и съм описвал във всеки един мой репортаж от EWF - 2013, 20152016, 2017, 2018 ...

И тук с един от учениците на големия Ханц Гебецройтер:

 Българското участие на EWF - Константин Карагьозов (Коди)

Нашата гордост - Коцето участва в открития шампионат по връзване на Германия, чиито финали и оценяване се правят на EWF - тази година той безапелационно спечели първо място в категория "Реалистични мухи" с един от неговите страхотни раци. Гордеем се с теб, приятелю!

Ето и останалите два призьора - съответно второ и трето място:

Българското участие на EWF - Българска Мухарска Компания (BFC) и Станислав Мънков

Отдавна е традиция присъствието на нашата българска компания BFC (Bulgarian Flyfishing Company) на най-големия мухарски панаир в Европа и отново на щанда беше Стани Мънков. Марката на компанията и продуктите са познати за чуждестранния пазар, които всяка година целенасочено си ги търсят.

Българската група на EWF

Нашата група и тази година беше от "обичайните заподозрени" - Иван Попов и Константин Карагьозов от Пловдив и Станислав Мънков с баща си. 

Бане Тодорович (Bane Todorovic) - Сърбия (Serbia)

Тази година нашият приятел Бане Тодорович беше поканен като официален връзвач на EWF. Два дни прекара в тежко връзване на голямата маса заедно с още 20-тина световно известни връзвача.

Кен Мидълмист (Ken Middlemist) - UK

Голямият Кен - живата легенда на Харди. Няколко пъти вече се срещам с него на EWF (20142017, 2018), но с увлечението си по сьомговите мухи и тази година нямаше начин да не изкарам голяма част от времето си при него - научих и видях отново много нови неща:

 

Игор и Надица Станчеви - Македония

Игор и Надица вече гостуваха два пъти и на нашия Национален Мухарски Събор - нямат нужда от абсолютно никакво представяне - с тях се срещаме всяка година, правили сме и съвместни риболови след участието им на EWF (2013201520162017, 2018).

Гьорфи Золт (Györfi Zsolt) - Румъния (Romania)

Страхотния румънски връзвач, който е много познат и популярен и у нас. Той е шампион през миналата година на германското състезание за връзване и съответно му се полага място сред връзвачите на EWF. Неговото място беше в друга зала - при друг наш приятел - Ервин Тибад. Тази година Гьорфи отново спечели шампионата в категория "Суха муха" и съответно догодина отново ще е сред топ-връзвачите на EWF:

Линда Бачанд (Linda Bachand) - САЩ (USA)

Невероятна връзвачка на класически сьомгови мухи от Съединените Щати. Линда е може би най-прецизния връзвач, който съм гледал някога. Естествено прекарах много време при нея, опитвайки се да запомня различни техники, а за уменията й смятам, че снимките са достатъчно красноречиви:

Мики Маури (Michael Mauri) - Германия / САЩ (Germany / USA)

Един от кастингистите и риболовците, които мен най-много ми допадат по стил - изключителна енергия и богат опит и знания - това е Мики Маури. И този път презентацията му бе на тема океански риболов и риби, а след моето посещение във Флорида, където реално той риболовства заедно със своите гости - интересът ми към тази тема е огромен - яки стъкла, лодки и мощни риби ...

Бруно Пимпанини (Bruno Pimpanini) - Франция (France)

За втори път се срещам с френския връзвач на класически сьомгови мухи Бруно Пимпанини. Миналата година прекарах много време на неговата маса - тази също. Определено бруно ме научи на много неща ...

Сеп Фухс (Sepp Fuchs) - Холандия (Niederland)

Още един от многобройните приятели на Тошо Атанасов ... Досега не съм имал удоволствието да срещна Сеп, макар Тошо много да ми е говорил за него. Невероятен кастингист и още с обявяването на името му в листата на хвърлячите естествено, че вниманието ми бе насочено към него. Изгледах му презентациите, внимателно го наблюдавах и на тревата след това - всичко му се отдаваше с такава лекота, каквато успяват да демонстрират само големите майстори на кастинга. Силно се надявам някой ден да го видим и на нашия Национален Мухарски Събор wink

Йонас Андерсон (Jonas Andersson) - Швеция (Sweden)

Един прекрасен връзвач на класически сьомгови мухи, който искам да срещна на живо от много дълго време. Е - този момент дойде и аз прекарах много дълго време на неговата маса за връзване на щанда на LTS. Научих много техники от Йонас и както очаквах се оказа страхотен пич:

Тук Йонас е заедно с един наистина голям майсто на класическите мухи от Мюнхен - Манферд Дилинджър:

Гленда Пауъл (Glenda Powell) - Шотландия / Ирландия

Майсторката на сьомгите и двуръчните въдици Гленда Пауъл съм я представял вече някоко пъти в репортажите от EWF - 2015, 2016, 20172018

 

Ед Берг (Edward Berg) - САЩ (USA)

Големият американски мухар Ед Берг, който миналата година официално обяви, че повече няма да взема участие в мухарски изложения заради проблеми с очите, тази година бе отново все пак гост на EWF и за нас беше удоволствие отново да се срещнем с него и неговата съпруга. С Ед бяхме преди години заедно на риболов на река Агер и той е голям почитател на австрийските и словенски реки:

Пол Слани (Paul Slaney) - Обединеното Кралство / UK

Аз лично много се зарадвах, когато разбрах, че Пол ще участва в предстоящия EWF, защото следя неговите мухи в социалните мрежи и съм му огромен почитател. Той връзва риболовни сьомгови мухи, които страшно харесвам и връзвам с удоволствие и аз. Ето и няколко снимки на Пол:

Ервин Тибад (Erwin Tibad)  - Германия (Germany)

Нашият приятел Ервин отново бе на масите за връзване и както винаги около него навалицата беше много голяма. Тук съм го издебнал в рядък момент - малко по-свободен ...

Ласе Карлсон (Lasse Karlsson) - Дания (Denmark)

Един страхотен кастингист, притежаващ всичките сертификати на FFF и член на изпитните комисии. Имах удоволствието също да го гледам през 2015 година. Тази година той отново наблегна на супер късите шутинг-хеди, т.нар. Micro-Scagit - глави от по 3.7-4 метра - изключително интересна тема - аз се запалих по тях отпреди три години, когато гледах съпругата на Ласе - Силия Лонхърс да ги използва в презентацията си:

И шоуто, което направиха с Юрген Фрийзенхан - традиционния преводач на англоговорящите кастъри и един от най-добрите хвърлячи в германия:

Fly Fishing Romania и Borisfly

Абсолютно традиционно, както и българския щанд на BFC, Fly Fishing Romania и Borisfly отново участваха със своя щанд на EWF. Познаваме се отдавна с тях и срещите винаги са приятни:

2019 Open German Fly Tying Championship 

Както вече написах един от големите победители на отвореното германско първенство по връзване стана Константин Карагьозов - в категория "Реалистични мухи", в категория "Сухи мухи" спечели румънеца Гьорфи Золт. Чест е за нас, че в комисията-жури по оценяването на мухите традиционно участва Тошо Атанасов, други членове на журито обикновено са Игор и Надица Станчеви, Роман Мозер и т.н. Награждаването се води от Ервин Тибад като председател. Ето още няколко снимки от финала и награждаването:

Останалите кастингисти

Тронд Сирстад (Trond Syrstad) - Норвегия (Norway) - също традиционно участие на кастинг басейна - ето тук съм писал малко повече за него през 2016.

Датчанина Klaus Frimor:

Холандеца Rudy van Duijnhoven - ето тук също съм писал повече за него - 2016:

Германецът Hartmut Kloss:

Германецът Herbert Daigeler:

Гари Скот, който тази година нямаше презентация, но може да погледнете такива от предишни години - 20132016:

Ханс Руди Хибайцен (Hans-Ruedi Hebeisen) - Швейцария (Switzerland) - ето повече за него:

Останалите връзвачи

Връзвача от Унгария, който стоеше до Бане показваше някаква невероятна система за връзване:

Германецът Adrian Hauser:

Италианецът Stefano Tieri:

Австриецът Ханц Зьолди (Heinz Zöldi) - Австрия (Austria):

Французинът Еди Заунер (Edouard ZAUNER) - Франция (France) - богът на еленовата козина:

Естествено и Марк Петижан (Mark Petitjean) - Швейцария (Switzerland) - на традиционното място със своя щанд:

Англичанинът Brian Kerr:

Холандецът Andre Miegis:

Германецът Петър Йост (Peter Joest) - Германия (Germany):

Германецът Вернер Щайндорфер (Werner Steinsdorfer) - Германия (Germany):

Германецът Петер Кунц:

Атмосферата вътре

Робърт Щро (Robert Stroh) - Германия / Germany - един от организаторите на това изложение на традиционния си щанд:

Жири Клима (Jiri Klima) - Чехия (Czech) на своя щанд:

С Albert Pesendorfer - председателя на дружеството Приятелите на Гмунднер Траун (Freunde der Gmundner Traun) - Австрия (Austria) и запален фотограф:

Атмосферата навън

Румънецът Гьорфи Золт също правещ много снимки на изложението през времето, в което на връзва:

Бусът на Патагония, който правеше безплатен ремонт на дрехи от световната марка:

Салмолоджик и големият Хенрик Мортенсен (Henrik Mortensen) - Denmark-USA:

Тестовите пръчки на Guideline и Zpey:

Уиски корнер

Съвсем традиционно ...

 


Огромна благодарност на организаторите Михаела и Робърт Щро за поканата, на Тошо Атанасов за всичко, на страхотната компания от България, с която изкарахме незабравими дни. Живот и здраве догодина пак!

 

Цитати от приятели

" Д-р Константин Братанов Какво чух?... Чуйте и вие.......ето тук... звукът от перфектната сглобка , лекото девствено шумолене на калъф изнизващ се от новият си тубус.. Лекото проскърцване на гладка шнурова повърхност..Плющене от косене на трева с мухарка.. Нежният, готов за подвизи аванс.. Чух как излиза потта от кожата под палещото слънце..изтикана от безжалостният упорит ентусиазъм мотив – “Да пробвам всичко.”..То е тук!...Кога , ако не сега!..
  "
Д-р Константин Братанов - София

Моите клубове

Мухарски Клуб "Стримерите"

Спининг Клуб "Стари Видри"

Федерация на Мухарите в България

Европейска Флай-Фишинг Асоциация